Marad a rezsivédelem, napenergia-programot, családi házas energetikai programot indítottunk

A rezsivédelemmel segítjük a családokat 2024-ben is.

Magyarország az átlagfogyasztás erejéig 2024-ben sem hárítja át a megnövekedett energiaárakat az emberekre, ezzel minden magyar családot havi 181 ezer forinttal segítünk. 

Miközben az Európai Bizottság energiatámogatási intézkedéseink megszüntetését követeli, a rezsivédelem immár tíz éve védi a magyar családokat, ennek köszönhetően mi fizetjük Európa legolcsóbb, legkisebb energiaszámláit.

Mi fizetünk a legkevesebbet a háztartási gázért, az áramért és a távhőért, s ezt a vívmányt az ukrajnai háború és az energiaválság alatt is megőriztük.

A kormány által létrehozott rezsivédelmi alap évek óta biztosítja a rezsitámogatás fenntartását, és ezt 2024-ben is állja a költségvetés.

A családok épületenergetikai korszerűsítéseit támogató programot is meghirdettük. Egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás. 1990 előtt épült családi házak korszerűsítését érinti, feltétel, hogy vezetékes földgázhoz legyen csatlakoztatva a lakóingatlan, és a tulajdonos életvitelszerűen ott is tartózkodjon.

A program keretében az alábbi fejlesztésekre lehet támogatást igényelni: hőszigetelés, nyílászárók cseréje, a melegvíz-rendszer és a fűtési rendszer korszerűsítése. Nagyon fontos elvárás, hogy mindezen beruházások eredményeként egy 30 százalékos energiafogyasztás-csökkentést érjenek el az érintett ingatlanoknál.

A kamatmentes hitelt nyolc év alatt kell visszafizetni, a pályázaton nyertes családok 26 és 35 ezer forint közötti törlesztőrészletre számíthatnak. Várhatóan 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósul meg a programban.

Fontos célunk, hogy támogassuk a zöldenergiát, ezért indítottuk el az új napenergia-programot.

A családok akár ötmillió forintos támogatást is kaphatnak napenergia felhasználására és tárolására, ez a program hosszú távon csökkentheti a családok energiaköltségeit és a környezeti terheket is.

A Napenergia Plusz Program pályázat napelem és tároló együttes létesítésében támogatja a háztartásokat, a költségek kétharmadát fedezve, legfeljebb 5 millió forint támogatási értékben. 

A rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kilowatt teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kilowattóra kapacitású tárolóból állítható össze. A tervek szerint így több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia-fejlesztést.

A pályázati felület és dokumentáció a https://napenergiaplusz.nffku.hu/ linken érhető el.

A Napenergia Plusz program kibővítésével a családok meglévő napelemük hatékonyabb működtetéséhez szerezhetnek be kormányzati támogatással energiatárolót. Azok a családok érintettek, akik 10 évnél régebben üzemeltetnek napelemes rendszert. A szaldós időszak lejártával ők az uniós elvárás szerint bruttó elszámolásba kerülnek át. Az energiatároló támogatott beszerzésével azonban a saját célra nappal megtermelt zöld energiát estére, éjszakára tehetik félre. Önellátási képességük megerősödik, fogyasztásuk rugalmasabban alakítható, ezzel áramszámlájuk is csökken.

Az atomenergia a legkisebb kitettséget okozó energiaforrás, éppen ezért született döntés Paks II. megépítéséről. Ha Paks II. elkészül, Magyarország nagy léptékben tudja csökkenteni a gázfogyasztását.