Védelmi állásokat építettünk ki

A pandémia után háború jött, amit egy energiaválság követett. A rossz brüsszeli szankciók pedig jelentős inflációt okoztak. Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált. Nem megdermedtünk, nem megúszni akartuk, hanem védelmi állásokat építettünk ki mind a gazdaság, mind az emberek védelmére.

2023-ban is lényeges kérdés marad Magyarország számára, hogy kimaradjon a háborúból. A békéhez ugyanakkor erő kell, ezért megindítottuk a haderőfejlesztést, s a legmodernebb technikai eszközök beszerzése mellett belekezdünk a személyi állomány fiatalításába is.

Hazánkat a migráció két irányból is érinti: délről a déli útvonali illegális migráció, illetve a háború sújtotta Ukrajna felől a menekültáradat. Magyarország felállított egy teljesen új, csak a határvédelemmel foglalkozó testületet, ők a határvadászok.

A 2023-as év legfontosabb feladatai közül is elsőnek a munkahelyek védelmét jelöltük meg: segítjük az energiaintenzív kis- és középvállalkozások fennmaradását az európai energiaválság idején, gyármentő programot hirdettünk, hitelprogramot indítottunk a vállalkozások megsegítésére, és működtetjük az árstopok rendszerét.

Eközben sikerült megőrizni a munkaalapú társadalmat, soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint tavaly: 4,7 millióan.

Szintén fontos cél, hogy kimaradjunk az európai recesszióból, és elérjük az egyszámjegyű inflációt az esztendő végére. Az idei költségvetést ezért folyamatosan igazítjuk a felmerülő kihívásokhoz.