Nehéz időkben is maradtak és bővültek a családtámogatások

Nehezebb időkben is ragaszkodunk a családpolitikai intézkedések bővítéséhez, ezért vezetjük be a CSOK Pluszt az ország egész területén igényelhető, akár 50 millió forintos, maximum 3 százalékos kamatú, államilag támogatott hitelt 2024. január elsején. Ezt a bővülő családok tudják igénybe venni, amelyek további gyermeket vállalnak.

A hitel összege a meglévő, illetve a vállalt gyermekek számától függően változik: 15, 30 vagy 50 millió forintot vehetnek igénybe az első közös otthon megszerzésére, nagyobb ingatlanba költözésre vagy a meglévő bővítésére.

A támogatási forma az anya 41 éves kora betöltéséig igényelhető, de két évig az ennél idősebb édesanyák is igényelhetik, ha igazolják a 12 hetes várandósságot.

Az első közös otthon megszerzésénél maximum 80 millió forintig vásárolható ingatlan, nagyobb ingatlanba költözésnél 150 millió forint az értékhatár, a konstrukció mindkét esetben illetékmentes.

A babaváró hitel összege is emelkedik. Ennél 30 év lesz a korhatár, de itt is lesz egyéves moratórium: 2024. december 31-ig a 41 éves édesanyák is igényelhetik, ha a 12 hetes várandósságot igazolják. A szintén államilag támogatott hitel összege legfeljebb 11 millió, és három hónap múlva szabad felhasználásúvá válik.

A falusi csok az 5000 lakosúnál kisebb településeken továbbra is igényelhető, és kombinálható a CSOK Plusszal. Ha egy család 5 ezer fő alatti településen további gyermeket vállal, és háromgyermekessé válik, kaphat 15 millió forint falusi csokot vissza nem térítendő támogatásként, egy maximum 50 millió forintos államilag támogatott hitelt a CSOK Plusz keretén belül, azaz a babaváró hitellel együtt összesen 76 millió forintos állami támogatást tud igényelni.

Európában Magyarországon a legszélesebb a családi adórendszer. Intézkedéseinkkel kiszámíthatóságot szeretnénk biztosítani a családoknak, mert ez segíti a gyerekvállalást, de ugyanilyen fontos eredmény a fiataloknak 25 éves korig járó adómentesség, amelyet a gyermeket vállaló nők esetében 30 évre emeltünk, a 30 év alatti nők diákhitelének elengedése is.

A családpolitika kiemelt terület marad a jövőben is. Hamarosan újabb fő pillérrel bővülhet a családtámogatási rendszerünk, a testi, lelki, szellemi egészség elemével.