Külgazdasági és Külügyminisztérium

Miniszteri elismerések átadása az űrkutatás terén végzett tevékenységért

Bay Zoltán-díjat vett át dr. Grósz Andor professzor emeritus, valamint dr. Deme Sándor kandidátus, a Magyar Űrkutatásért Érdemrend kitüntetést kapott dr. Erényi István. Az elismeréseket dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos adta át a kitüntetetteknek 2022. május 18-án.

Sztáray Péter a Türk Államok Szervezete minisztereinek találkozóján

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára 2022. május 14-én részt vett a Türk Államok Szervezete információért és médiáért felelős minisztereinek és főképviselőinek negyedik találkozóján, Isztambulban.

Huszonhatan vannak még versenyben a következő magyar űrhajós pozíciójáért

A következő magyar űrhajós személyének kiválasztására kiírt pályázatra január végéig több mint 240 jelentkezés érkezett. Február folyamán közülük százan vehettek részt egy online alkalmassági felmérésen. Az eredmények alapján közel ötven pályázó kapott meghívást az Európai Űrügynökség hamburgi tesztközpontjába.

A migráció és a terrorizmus erősödésére kell készülni Afrika irányából

Arra kell készülni, hogy az ukrajnai háború okozta élelmiszerellátási nehézségek miatt Afrika irányából jelentősen erősödni fog a migrációs nyomás, ezáltal pedig a terrorizmus terjedése is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Marokkóban.

A csővezetékes szállításnak mentességet kell kapnia az olajembargó alól

Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közösségi oldalán.