Energiaügyi Minisztérium

36 milliárd forinttal csökkentette ötezer cég rezsiterheit az áramárplafon

A kormány a leginkább érintett szektorok vállalkozásainak villamos energia szerződéseiben magasan rögzített árakat szorította kezelhetőbb szintre az intézkedés tavaly nyári bevezetésével. Júliustól decemberig több mint ötezer cég jutott így a korábbiaknál sokkal olcsóbban áramhoz a feldolgozóipar, szálláshely-szolgáltatás és raktározás ágazatokban.

Zökkenőmentesen elindult a vállalati e-autó támogatási program

A vállalkozások tegnap délután óta igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. Ma reggelig 1121 vállalkozás nyújtotta be a támogatási kérelmét 1440 járműre, 5,6 milliárd forint értékben. A zöldenergia hasznosítást ösztönző kiírásra 2025 március végéig várják a pályázatokat.

Közel kétszeres a támogatási igény az ipari energiatárolók létesítésére

A hazai vállalkozások február 5-ig nyújthatták be kérelmeiket az ipari energiatárolók telepítését 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönző programra. Az első adatok szerint e határidőig 116 pályázat érkezett be összesen közel 115 milliárd forint igénnyel.

Hétfőtől kérhetnek támogatást a cégek elektromos járművek beszerzéséhez

A zöldenergia hasznosítását ösztönző program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti, egy vállalkozásra összesen akár 64 millió forint juthat. A támogatási kérelmeket 2024. február 5-én 17 órától lehet benyújtani, de az online felület már megnyílt, az első 24 órában közel ezren kezdték meg a kitöltést.

Több mint 25 ezer család és 800 vállalkozás a Napenergia Plusz Programban

Február elsején délelőtt meghaladta a 25 ezret a zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző lakossági pályázatra beérkezett előregisztrációs kérelmek száma. A Napenergia Plusz Program ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő forrással segíti a családokat.