Energiaügyi Minisztérium

A második aukcióra ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket. A februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt.

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia Plusz Programban

A kormány a népszerű pályázat útján 75 milliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében. A zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző felhívás újabb szakaszába lépett, megtörténtek az első utalások. A legfrissebb adatok szerint már mintegy 11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Lezárult az otthonfelújítási program társadalmi egyeztetése

Kevesebb mint egy hónapon belül indul az otthonfelújítási program, amelynek felhívástervezetét most véglegesíti a kormány a társadalmi egyeztetésen beérkezett több száz vélemény alapján. A 108 milliárd forintos keretösszegű otthonfelújítási program célja a családi házak felújítása, energetikai korszerűsítése, a családok rezsiterheinek csökkentése és a gazdasági növekedés ösztönzése.

Hétmilliárd forint többlettámogatást kaphatnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat. Az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik. A közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben.

Borsodban is megkezdődnek a szivattyús energiatározó kutatófúrások

Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket. Tavasszal két helyszínen végeznek mintavételeket és felszíni geofizikai méréseket, amelyek műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak a dokumentum összeállításához.