Átadták a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Szakképző Iskolájának 112 millió forintból kialakított vendéglátóipari tanműhelyét pénteken.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára az eseményen azt hangsúlyozta, hogy minőségi változás indult a magyarországi szakképzésben, amely ezt a képzési formát a "helyére rakja".

Az új szakképzési rendszer életutat, életpályát, átjárási lehetőségeket biztosít, ösztöndíjat ad, így egyre vonzóbbá válik a fiatalok körében - mutatott rá.

Felidézte: a szakképzés átalakítása révén több lépcsőben emelték a pedagógusok bérét és az ösztöndíjakat. Hozzátette, készülnek a digitális tananyagok, indul az oktatók továbbképzése, európai uniós és szakképzési forrásokból fejlesztik a 21. századi működéshez szükséges infrastruktúrát is azért, hogy a diákok jó környezetben és színvonalon sajátíthassák el az ágazati alapokat.

Az irány jó, az eredmények már láthatók, idén a tavalyinál 10 százalékkal többen jelentkeztek a szakképzésbe - jelezte.

Szászfalvi László (KDNP) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a térségben minden beruházás fontos, de különösen fontosak azok, amelyek az oktatáshoz, szakképzéshez kapcsolódnak, és a most átadott vendéglátóipari tanműhely ilyen fejlesztés.

Kitért rá, hogy Magyarországon a rendszerváltozás óta még soha nem volt olyan magas a foglalkoztatottak száma, mint most.

Tizenegy évvel ezelőtt 3,75 millióan, ma mintegy 4,7 millióan dolgoznak, és Nagyatád térségében is 50 százalékkal csökkent az állástalanok száma az elmúlt 10 évben - mondta.

Úgy vélte, hogy a szakképzési rendszer egyre magasabb szintet képvisel, ez a visszajelzésekből a térségben is érezhető.

Ormai István (Nagyatádért), Nagyatád polgármestere azt mondta: "felelősek vagyunk a feltörekvő nemzedékekért, a gyerekekért, fiatalokért, tennünk kell azért, hogy ők minél jobb körülmények között készülhessenek a felnőtt életre".

"Ez olyan alkalom, amikor ebben előrelépés történik Nagyatádon" - fogalmazott.

Döméné Lajos Katalin, a szakképző iskola igazgatója beszámolt arról, hogy egy régi bolt épületének felújításával, átalakításával megnyílt tanműhellyel jelentősen javulnak több mint 100 szakács-, cukrász- és felszolgálótanuló oktatási körülményei.

Csibak Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja a beruházás szükségességét azzal indokolta, hogy az iskolának megszűnt a bérleti jogviszonya a korábban gyakorlati helyként szolgáló nagyatádi épület tulajdonosával, ezért a turisztikai, vendéglátós szakokon tanulóknak egy ideig a 24 kilométerre fekvő Kadarkútra kellett járniuk.

A kancellár kitért rá, a tanműhely nemcsak oktatóhelyként, hanem vizsgaközpontként is működik Nagyatádon.

 

(MTI)