A kormány politikájának középpontjában 2010 óta a családok állnak. A családi adókedvezmények és támogatások mellett a folyamatosan bővülő bölcsődei férőhelyek is nagy segítséget nyújtanak a gyermeket nevelő szülőknek. A kormány az elmúlt 12 évben 60 százalékkal növelte a bölcsődei férőhelyek számát: míg 2010-ben 326 településen mindösszesen 32 ezer bölcsődei férőhely segítette a kisgyermekes édesanyákat, 919 településen több mint 55 ezer bölcsődei ellátást biztosító férőhely áll rendelkezésre.

A pályázat az ország teljes területén kiemelt figyelmet fordított azokra a településekre, ahol hiányos bölcsődei ellátással, vagy férőhelyhiánnyal küzd az önkormányzat. Az idei fordulóban a támogatási összegek is emelkedtek: bölcsőde korszerűsítés, vagy meglévő bölcsőde bővítése esetén 240 millió forintra, míg új bölcsőde kialakítása esetén legfeljebb 672 millió forintra pályázhattak az önkormányzatok.

A mostani döntési ütemben a 2022. február 23. napjáig benyújtott pályázatok támogatása vált lehetővé: 28 település összesen közel 6 milliárd forint támogatásban részesült. A támogatásnak köszönhetően 475 új férőhellyel 41 bölcsődei és mini bölcsődei csoport jön létre. A mostani döntéssel együtt, a 2018-as indulása óta több mint 15 milliárd forintot biztosított a kormány a bölcsőde fejlesztési programra.

A nyertes települések listája ezen a linken elérhető.

(Pénzügyminisztérium)