A Századvég és a Matthias Corvinus Collegium (MCC) konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen a tárcavezető kiemelte: a júniusi európai parlamenti választás legkomolyabb tétje a háború kérdése. Nem volt példa még arra, hogy ennyire húsbavágó, az életünket ilyen széles spektrumon, akár konkrétan is érintő kérdésről kelljen dönteni - magyarázta. Hozzátette: nem az a lényeg, hogy a tagállamokban jobboldali vagy baloldali pártok nyerik meg a választást, hanem hogy békepártiak-e.

Tuzson Bence hangsúlyozta: amíg a mostani kormány van hatalmon Magyarországon, hazánk nem fog meghátrálni ebben a kérdésben, nem fog katonákat küldeni, fegyvert szállítani egy szomszédos országban zajló háborúba. A nyomás ugyanakkor jelentős az országon - fűzte hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy Európának erős nemzetekre kell épülnie. "Erős Európa csak erős nemzetek szövetségeként képzelhető el" - rögzítette, megjegyezve: a magyar álláspont szerint az európai jogalkotás nem állhat az egyes nemzetek alkotmánya felett, hanem éppen a nemzeti alkotmányokból vezethető le. 

"Meggyőződésem, hogy lesz szuverenista fordulat Európában" - húzta alá, hozzátéve: folyosói beszélgetéseken "nagyon jól lehet érzékelni, hogy a legtöbb európai kormánytag ugyanezt érzi, még ha a hivatalos álláspont miatt sokszor nem is mondják ki." Rámutatott arra, hogy az európai politika - pártállástól, oldaltól függetlenül - nagyon távolodik az emberek akaratától és a gazdasági valóságtól. Ha ez nem változik, akkor Európának nincs jövője - állapította meg a tárcavezető.

Tuzson Bence beszélt arról is, hogy az uniós politikát "lopakodó jogalkotás" jellemzi. Mint mondta, az európai jog olyan területekre is "kiterjeszti a csápjait", amire nem lenne joga, mert nem tartozik a hatáskörébe. Ez figyelhető meg például a migráció kapcsán, de sok más területen is - magyarázta a miniszter, aki szerint az "ideológiavezérelt" Európát meg kell változtatni. Európának valós kérdésekre kell választ adnia - szögezte le.

Tuzson Bence hangsúlyozta azt is: Európa versenyképessége zuhanórepülésben van. Szavai szerint olyan jogszabályokat kellene alkotni, amelyek erősítik a versenyképességet. Úgy fogalmazott, Magyarország akkor tud növekedni és erősödni, ha kicsi országként a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatai erősek. Hozzátette: Magyarországnak találkozási ponttá kell válni. Ehhez békére van szükség.

Tuzson Bence jelezte továbbá, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a következő időszakban az évszázados energiafüggőség megszüntetése lesz.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő megnyitó beszédében azt emelte ki, hogy nemzeti és alkotmányos szuverenitásunk folyamatos támadás alatt áll. Meg kell védeni a családjainkat, a vallási közösségeinket, a hazánkat, a nemzeti szabadságunkat - jelentette ki.

A kormánypárti politikus szavai szerint a világ legerősebb szuverenista politikai ereje a Fidesz és KDNP együttműködése, a magyar kormány pedig a világ egyik legeredményesebben működő szuverenista kormánya. "Van saját út" - hangoztatta, majd azt mondta: Magyarország azt bizonyítja, hogy egy átlagos méretű európai ország is képes olyan helyzetet kialakítani, hogy el tudja kerülni a hatalmi alávetést, az erőszakos gazdasági alávetést, továbbá el tudja kerülni, hogy a divatos korszellemtől vezetett ideológiai törekvések alárendeltje legyen.

Deutsch Tamás rögzítette: Magyarország nem adja föl a békepárti álláspontját, "bármekkora is a nyomás Brüsszel részéről." Hozzátette: az európai vezetők két éve "okoskodnak" stratégiáról, szankciókról, miközben napról napra sodródnak a béke felől a háború irányába. Rámutatott arra is, hogy a magyar baloldal erőszakos és háborúpárti álláspontot képvisel, "a legszélsőségesebb európai javaslatot is lelkesen szavazták meg."

Az EP-képviselő elmondta, hogy az EU-ban élő polgárok több mint 70 százaléka határozott békepárti álpontot képvisel, a tagállamok vezetői azonban - 27-ből 26-an - radikális háborúpárti álláspontra helyezkedtek. Ugyanez a helyzet az illegális migráció kérdésével is - fűzte hozzá, majd kijelentette: nem működhet az európai együttműködés, ha a vezetők "fittyet hánynak" a polgárok akaratára.

Deutsch Tamás szerint arra van szükség, hogy a közelgő EP-választáson minden tagállamban a szuverenista erők nyerjenek. Hangsúlyozta: az európai szuverenista fordulat ott kezdődik, hogy június 9-én a Fidesz és a KDNP listájának kell győznie.

(MTI)