Az évforduló alkalmából Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár hivatalában fogadta Kristi Karelsohn budapesti észt nagykövetet, akinek átadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek észt partneréhez, Eva-Maria Liimets külügyminiszterhez a centenárium alkalmából írt levelét. 

Kristi Karelsohn, Észtország budapesti nagykövete és Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár. KKM

A külügyminiszteri levél emlékeztet a közös finnugor nyelvi gyökerek jelentette kapocsra, és számba veszi a diplomáciai kapcsolatok 1991-es újrafelvételét követően kibontakozott széleskörű együttműködés főbb területeit. A szoros szövetségesi viszony egyik jó példájaként kiemeli a NATO Balti Légtérrendészeti Missziójában, 2015-ben, 2019-ben történt, illetve 2022-re tervezett magyar részvételt.

A találkozó során a felek a kétoldalú politikai kapcsolatokat kiválónak értékelték, kiemelve a rendszeres magas szintű találkozók jelentőségét. Egyetértettek abban, hogy eltérő látásmódjuk ellenére, a két ország kormánya számos fontos külpolitikai kérdésben hasonlóan gondolkodik, legyen szó a transzatlanti kapcsolatok fontosságáról, a NATO szerepéről a kontinens biztonságának szavatolásában vagy a kis és közepes méretű országok regionális együttműködésének szerepéről érdekeik hatékony európai uniós érvényesítésében. Utóbbi kapcsán a felek megerősítették elkötelezettségüket a visegrádi négyek és a balti hármak közötti rendszeres konzultációk folytatása mellett.

A centenárium alkalmából az EU Külügyminiszterek Tanácsa február 22-ei brüsszeli ülésének margóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen is köszöntötte Eva-Maria Liimets észt külügyminisztert.

(KKM/Facebook)