Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2024. július 19-én megbeszélést folytatott Albert Kan-Dapaah ghánai nemzetbiztonsági miniszterrel, aki a Magyarország és az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala (UNOCT) közös szervezésében létrejött, július 19-i magas szintű fórumra látogatott Budapestre, az ENSZ terrorizmus ellenes utazási programja 5. évfordulója alkalmából.

Sztáray Péter államtitkár és a ghánai tárcavezető áttekintette az afrikai kontinens, kiemelten Nyugat-Afrika és a Száhel-térség biztonsági helyzetét. A tárgyalópartnerek kitértek a térségbeli kihívásokra, így a szélsőséges eszméket valló terrorista csoportok térnyerésére és az ezzel összefüggő migrációs folyamatokra.

Az államtitkár ismertette az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének főbb prioritásait, köztük a migráció- és konfliktuskezelésre vonatkozó célkitűzéseket. Ezzel összefüggésben bemutatta a magyar kormány Afrika-politikájának főbb elemeit és az afrikai kontinens stabilitásával és biztonságával kapcsolatos magyar elképzeléseket.

A terrorizmus és a migráció elleni küzdelemben hazánk a kiváltó okok kezelésére, így a fejlesztési együttműködésre és a politikai megoldásokra helyezi a hangsúlyt. Afrika számos pontján találunk válság-övezeteket, a mediterrán útvonalon a kontinens jelentős migráció-kibocsájtó. Az egyre súlyosbodó száheli biztonsági helyzet hatásai a Guineai-öböl, Nyugat- és Közép-Afrika országaiba is begyűrűzhetnek, amely további politikai és gazdasági válságok egész sorát idézheti elő.

Ghána az Európai Unió és Magyarország kiemelt nyugat-afrikai partnere a terrorizmus elleni küzdelemben. Az accrai magyar nagykövetség 2016-os újranyitása óta a magyar-ghánai kapcsolatok gyors ütemben bővülnek, politikai, gazdasági és kulturális téren egyaránt.

 

(KKM)