2024. április 17-18-án Stockholmban tárgyalt Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár kormányzati és parlamenti képviselőkkel biztonságpolitikai kérdésekről, így kiemelten a NATO-ban való jövőbeni együttműködésről, az az európai biztonságpolitikai kihívásokról, a közel-keleti helyzetről, az Európai Unió bővítési politikájáról, valamint a Nyugat-Balkán európai integrációjáról.

Az államtitkár megbeszélést folytatott Jan Knutsson külügyi államtitkárral, a svéd miniszterelnök külügyi és nemzetbiztonsági főtanácsadójával Henrik Landerholmmal, valamint Viktoria Hjort Malmerrel, a svéd honvédelmi minisztérium biztonságpolitikáért felelős főigazgatójával.

A svéd és a magyar álláspont közös abban, hogy Svédország NATO-csatlakozásával az észak-atlanti szövetség értékes taggal bővült, a közös katonai-védelmi képességek tovább erősödtek. Egyetértés volt abban is, hogy mind Európa biztonsága, mind az európai parlamenti választásokat követő európai intézményi átmenet szempontjából fontos időszakban adja Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Magyarország a féléves munka során az EU-elnökségi prioritások megvalósításában, valamint a gördülékeny átmenetben minden tagállammal, így Svédországgal is szoros együttműködésre és közös munkára törekszik.

Mindkét fél fontosnak tartja Európa békéjét és biztonságát, az Európai Unió globális versenyképességének fokozását, az energiabiztonság szavatolását, az európai biztonság- és védelempolitika erősítését, az európai védelmi ipar további fejlesztését, a migráció visszaszorítását és a külső határok ellenőrzését, az Unió szomszédságában a stratégiai érdekek érvényesítését, a tagjelölt országok segítését az integrációs folyamatban, valamint a Nyugat-Balkánra irányuló figyelem fokozását.

Egyetértés volt abban is, hogy a folyamatos politikai párbeszédnek komoly jelentősége van egymás álláspontjainak megismerésében és a kiváló gazdasági, katonai és védelmi ipari együttműködés további támogatásában. Magyarország erre nyitott és ennek mentén kívánja a kétoldalú kapcsolatokat mélyíteni és bővíteni, aminek fontos állomása volt a svéd és a magyar miniszterelnök február végi budapesti tárgyalása.

Sztáray Péter államtitkár a svéd parlamentben a Külügyi Bizottság elnökével, Aron Emilssonnal és a Bizottság tagjaival, a Honvédelmi Bizottság elnökével, Peter Hultqvisttel, illetve a svéd parlament NATO parlamenti közgyűlési delegációjának vezetőjével, Hans Wallmarkkal is tárgyalt a régió, az euro-atlanti térség helyzetéről, valamint a globális kül- és biztonságpolitikai kihívásokról.

A hivatalos program részeként Sztáray Péter államtitkár vitaindító előadásával kerekasztal beszélgetést tartottak a svéd Külügyi Intézetben az euroatlanti térség aktuális biztonsági kihívásairól külügyi szakértők, kutatók és a diplomáciai testület részvételével. Az államtitkár találkozott Joakim Vaverkával, az egyik legnevesebb nemzetközi – biztonságpolitikával, leszereléssel és békefenntartással foglalkozó – műhely, a SIPRI (Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet) igazgatóhelyettesével.

(KKM)