Az általános iskolások 2022. december 2-ig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire. A jelentkezést abba a középiskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg kívánják írni.

Idén 541 középiskola, az érintett intézmények mintegy fele írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha egy tanuló úgy tervezi, hogy ezek valamelyikébe jelentkezik, mindenképp részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon. A vizsgajelentkezés mellett át kell gondolniuk azt is, hogy milyen irányba szeretnének továbbtanulni. Ebben segít a diákoknak az Oktatási Hivatal által kifejlesztett Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz (POM). 

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az önkéntesen igénybe vehető internetes alkalmazás személyre szabott iránymutatásokkal segíti a kitöltőket abban, hogy erősségeik alapján milyen iskolákban érdemes gondolkodniuk. A gyerekek egy része megfontoltan készül a továbbtanulásra, de sokan nem ennyire felkészültek, őket segíti a program, amelyet uniós projekt keretében dolgoztak ki – tette hozzá az államtitkár. 

Az alkalmazást elsősorban a nyolcadikos, továbbtanulni szándékozó általános iskolások számára fejlesztették ki, de segítséget nyújthat azoknak a tanulóknak is, akik 8, illetve 6 osztályos középiskolában szeretnék folytatni a tanulmányaikat. A kitöltőknek több pályát is ajánl a rendszer, a visszajelzésben pedig a tanulóhoz legközelebb álló, leginkább illeszkedő, legfeljebb négy szakmát ajánlja fel a rendszer. A felületen 283 böngészhető pályaprofil-leírás található.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a pályaorientációs eszközről azt mondta: a támogató eszköz pedig bárki számára elérhető.

A POM regisztráció nélkül is használható, ebben az esetben a foglalkozások leírását lehet megnézni. Emailes regisztrációval bővebb funkciókat nyújt az oldal, a személyes tulajdonságokat kitöltve egyfajta egyéni attitűdvizsgálattal választ kap az érdeklődő, hogy milyen fejlett kompetenciákkal rendelkezik. Az elnök külön kiemelte: a regisztráció során mindvégig megőrzik a regisztráló személy anonimitását. Az oldalt megközelítőleg 50 ezren látogatták meg eddig, 19 ezren pedig már szakmai profilt is létrehoztak.

(Belügyminisztérium)