A központi költségvetésről szóló törvény 5 milliárd forint támogatást biztosít az önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához.

Forrás: MTI

A szociális tüzelőanyag-program 2011 óta működik, a támogatási keret azóta az ötszörösére emelkedett. 

Pogácsás Tibor elmondta: 2351 önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, ezzel várhatóan idén is mintegy 180-190 ezer család kap a téli tüzelőjéhez segítséget.

A pályázatok beadási határideje 2021. augusztus 31-e volt, az önkormányzatok a tüzelőanyagot legkésőbb 2022. február 15-éig oszthatják ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása pedig március 31-éig történhet meg. A tűzifa, valamint a szén szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek az önkormányzatokat terhelik - tette hozzá az államtitkár.

Zambó Péter arról beszélt, hogy Magyarország tűzifa-ellátása a 2021-2022-es fűtési szezonra biztosítva van, az ország kétmillió hektárnyi erdőjében megtermelt hárommillió köbméter tűzifa áll ugyanis a lakosság rendelkezésére.  Folyamatban vannak a szerződéskötések az önkormányzatok és az erdőgazdaságok között, több településre már ki is szállították a tüzelőt.

A pályázat eredménye itt tekinthető meg.

 

(MTI, Belügyminisztérium)