Az öt pillér Orbán Viktor miniszterelnök olvasatában a következő:

 

1. A gyermekvállalás egy család számára anyagilag is legyen előny.

2. A családokat saját tulajdonú lakáshoz kell segíteni.

3. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni.

4. Az egész ország működését családbaráttá kell változtatni.

5. A jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Orbán Viktor szerint a népességfogyás egyenletének egyetlen helyes és járható megoldása létezik: az államnak segítenie kell a családalapítást és a családok boldogulását. Pénzt osztogatni a családoknak könnyű dolog, amihez nem kell túl sok ész. Ezért úgy kell támogatást adni a családoknak, hogy közben a gazdaság is tartósan növekedjen. A magyar GDP 5 százalékát fordítva családtámogatásra még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, az út felénél járunk, de legalább az irányt már ismerjük.

Ha nem lett volna az új speciális magyar családpolitika, és minden maradt volna a régiben, akkor tíz év alatt 120 ezerrel kevesebb gyermek született volna. Ezzel szemben így a házasságkötések száma csaknem kétszeresére növekedett 2010 óta, és 41 százalékkal csökkent a művi terhességmegszakítások száma is Magyarországon.

A kormányfő arról is beszélt: aggodalommal figyelik a Nyugaton "szélsebesen teret hódító" újmarxista, újbaloldali, woke mozgalmakat, amelyek "már az óvodákban félre akarják nevelni" a gyerekeket, gyermekeket használnak "pride-aktivistaként", és a gyermekeknek népszerűsítik a szabad nemválasztást. Közép-Európában más a helyzet, itt ismerik a marxista gondolat természetét, hiszen 40 évig kellett együttélni vele. "Mi be vagyunk oltva a woke-izmus ellen, a történelmünk úgy véd bennünket a kulturális baloldaltól, ahogy a vakcinák védenek a koronavírustól" – fogalmazott.

A kormány családpolitikája, az intézkedések és az alkotmányos védvonalak mögött létezik egy szellemi vagy antropológiai jellegű megfontolás is, ami mindennek az alapja, ez pedig az, hogy gyermeket vállalni öröm – összegezte Orbán Viktor.

(kormany.hu)