Az Operatív Törzs által meghatározott ütemezésben pénteken kezdik a tesztelést a szociális intézményekben, majd jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, valamint az egészségügyi alkalmazottak körében folytatják a szűrést – tájékoztatott a kormányinfón Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  A tervek szerint egy hét alatt lezajlik a 15 ezer feladatellátási helyen mintegy 191 ezer ember tesztelése, amit két fős csapatok végeznek, harmad vagy negyedéves orvostanhallgatók részvételével. A nagyjából ezer tesztelő csapatnak átlagosan napi három helyszínen kell elvégeznie a mintavételt. A tesztelést a szociális és egészségügyi intézmények saját erőforrásaikból végzik el, ahol segítségre van szükség, ott a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezik meg. 

A kormány azt várja az országos teszteléstől, hogy pontosabb képet kapunk a fertőzöttek számáról, és pozitívnak bizonyuló egészségügyi, szociális, vagy nevelésben dolgozók kiszűrésével lassítani lehet a járvány terjedését.     

 

 

           

Tizenkétmillió vakcinát már lekötöttünk 

Folyamatosan tárgyal a kormány mindenkivel, aki hatékony vakcinát tud biztosítani Magyarországnak, az Európai Uniós szerződés keretében, illetve amerikai, orosz, kínai és izraeli gyártókkal is. Az oxfordi fejlesztésű vakcinából 6,5 milliót kötött le a hazánk, mivel két oltásra van szükség, ez pontosan 3 millió 270 ezer adagnak minősül. Egy amerikai vállalatnak is harmadik engedélyezési fázisban van a vakcinája, ebből is lekötöttünk 4 millió háromszázezer adagot, és egy harmadik cég 94 százalékos hatékonyságúként reklámozott oltóanyagából szintén beszerezhetünk 4 millió négyszázezer adagot. 

Összesen tehát 12 millió adag koronavírus elleni oltást vásárolhat meg Magyarország mintegy 36 milliárd forint értékben.     

 

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Addig is, amíg rendelkezésünkre áll a hatékony, biztonságos oltóanyag, az egészségügyi rendszer megfeszített munkával, de képes kezelni a megnövekedett esetszámot. Miközben hazánkban és egész Európában jelentősen megnövekedett a fertőzések száma, az adatok azt mutatják, hogy a tavaszhoz képest javult a fertőzöttek számához viszonyított halálozási arány, ami a magyar orvosok és ápolók munkájának köszönhető. 

(kormany.hu)