Harmadik alkalommal rendezte meg a Belügyminisztérium és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. a „Kódolj határok nélkül!” nevű nyílt forráskódú programozóversenyt.

A versenyre az ország több mint 20 településéről, több mint 50 csapat 150 diákja nevezett. A két online forduló után a legeredményesebb tíz csapat jutott tovább a 24 órás döntőbe, ahol ezúttal egy online társasjátékoknak teret adó platform fejlesztése volt a feladat. A döntőben számos érdekes és egyedi megoldás született, közülük került ki az a három legkreatívabb pályamű, melyek közül a szakmai zsűri által a leginnovatívabbnak és legjobban kivitelezettnek talált alkotás nyerte el a versenysorozat fődíját.

A fődíjat a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium „Python” nevű csapata nyerte, második helyezést a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum „NullExpression” csapata kapta, míg harmadik helyezett a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium „NemesGSZ” megnevezésű csapata lett.

A díjakat Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára, Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója és Szabó Dóra, a NISZ vállalati támogató és nyílt forráskódú rendszerek igazgatója, a zsűri szakmai elnöke adta át.

Hajzer Károly elmondta, hogy a Belügyminisztérium elkötelezett a nyílt forráskódú technológiák alkalmazása iránt, ezért a cél az, hogy ezeket a megoldásokat minél szélesebb körben használják nemcsak az államigazgatásban, hanem az állampolgárok is. Ezek a technológiák már a mai e-közigazgatási alkalmazások, közszolgáltatások jelentős részében is bevezetésre kerültek. „A Belügyminisztérium hitvallása az, hogy a jövő építéséért cselekszünk, megvalósítjuk a jövőt!” – tette hozzá az államtitkár.

 

(Belügyminisztérium)