Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a bécsi székhelyű Energiaközösség (Energy Community) a nyugat-balkáni zöldgazdasági átmenetet támogató tudásközpont létrehozásáról, amely a tárca irányításával működő Nyugat-balkáni zöld központ Nonprofit Kft. szervezeti egysége lesz - jelentette be Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Hozzátette: a központ feladata a körforgásos gazdaság koncepciójának támogatása, a magyar szakértelem és innováció, a legjobb gyakorlatok integrálása a nyugat-balkáni országok zöldgazdasági, energia-, és klímapolitikai kezdeményezéseibe. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy a régió uniós integrációját felgyorsítsák.

Steiner Attila elmondta: a klímaváltozás elleni küzdelemben konkrét lépéseket kell tenni a 2050-es, klímasemleges célok eléréséhez, ezért hirdette meg a kormány a Klíma-, és természetvédelmi akciótervet. Fontosnak nevezte a környező országok ösztönzését, ezért kezdeményezték a zöldgazdasági tudásközpont létrehozását Budapesten, ami a tárca irányítása alatt fog működni. Az együttműködés keretében a jelentős régiós problémák kezelésére nyílik lehetőség, a beruházásokban magyar cégek is részt tudnak majd venni - tette hozzá.

Steiner Attila felidézte: az ország eddig is jelentős eredményeket ért el a szakpolitikák kidolgozásában, végrehajtásában, példaként említette a megújuló energiák elterjedését elősegítő Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) bevezetését. Mindezek jól hasznosítható tudásanyagot jelentenek, amelyet szeretnének a nyugat-balkáni országoknak átadni, ezzel elősegítve a munkájukat. Az Energiaközösség egyik kiemelt feladata a nyugat-balkáni energiaszektorának fejlesztése, a piacok összekapcsolása egymással, és az uniós piacokkal - sorolta. A budapesti tudásközpont szakképzések, munkacsoportok keretében fogja megosztani a tudást, tapasztalatokat a régió országainak, hogy elindulhasson a zöldgazdasági átállás. "Legyen közös cél, hogy ne csak Magyarország, hanem a Nyugat-Balkán is zöld úton járjon" - mondta.

Kitért arra: az Európai Bizottság beruházási terve a következő hét évben mintegy 9 milliárd eurós keretet jelent a régió fejlesztésére, többek között a megújuló energiaforrások vagy a hulladékkezelés vagy a szennyvízkezelés területén megvalósuló beruházásokra. A klímavédelem támogatása Magyarország számára is stratégiai jelentőségű, kettős célt szolgál: egyrészt a térségbe irányuló magyar befektetéseket szeretnék népszerűsíteni, hozzájárulva a magyar gazdaság fejlesztéséhez, másrészt a helyi gazdaság zöldítése a fő prioritás - mondta.

Janez Kopac, az Energiaközösség igazgatója azt mondta: a nyugat-balkáni országok eltérően állnak az uniós klímacélok integrálásában. Konkrét programok kidolgozását is tervezik. Az igazgató szerint a megállapodás aláírása is igazolja Magyarország és az Energiaközösség elkötelezettségét a tiszta energián és a fenntartható gazdaságon alapuló nyugat-balkáni jövő iránt.

Várhelyi Olivér szomszédság és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos videoüzenetben üdvözölte a központ létrehozását. A tudásközpont szorosan kapcsolódik az Európai Bizottság nyugat-balkáni gazdasági és beruházási terveihez is - jelezte.

 

(MTI)