A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartották, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.

Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, 20 órától kapnak sms-t az eredményről.
Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a debreceni helyszínen az MTI-nek azt mondta, a sikeres, megújult magyar felsőoktatás, a 310 ezres egyetemi közösség "ma este, a ponthatár-meghatározásokkal több mint 90 ezer felvett hallgatóval bővült".

Hozzátette: egyre nő immár második éve a műszaki, természettudományi, mérnök, informatikai, agrár, illetve az orvos-egészségtudományi szakokra felvettek száma, miközben a tanár, tanító pedagógusképzés a második legnépszerűbb lett a felvettek körében.

Hankó Balázs szerint szintén nagyon fontos, hogy minden második hallgatót vidéki egyetemekre vettek fel. A tárcavezető ezúttal is kiemelete: az új egyetemi modell sikeres, a megújított felvételi folyamatban pedig a 100 intézményi pontban - ami a pontok egyötödét jelenti -, lehetősége volt az egyetemeknek arra, hogy a saját maguk szempontjait súlyozzák. Hozzátette: a középszintű és emeltszintű érettségi választásánál növekedett a szabadság, az autonómia, ami azt jelenti, hogy most "a felvételi során minden egyes egyetemi szakon más-más pontjai lettek a felvételizőknek, innentől az egyediség és az egymásra találás még jelentősebb az egyetem és a felvettek között".

Azt, hogy Debrecenben, a Campus Fesztiválon tartották a központi ponthatárváró rendezvényt, Hankó Balázs azzal indokolta, hogy a debreceni a legerősebb vidéki egyetem, ahol óriási campus-hangulat van, és az Európai Egyetemi Játékok, az elmúlt évtizedek legnagyobb sportrendezvénye - amelyen ötezer sportoló vett részt és a magyarok nyerték meg - is Debrecenben fejeződik be szerda este.

A központi felsőoktatási ponthatárváró rendezvényre, a debreceni Pont Ott Partira egybegyűlteket köszöntötte Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese is.

Akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová.

(MTI)