A százmillió forint keretösszegű kiírásra olyan munkáltatók - kis-, közép- és nagyvállalatok, költségvetési és egyházi szervek - jelentkezhetnek, amelyek sokat tesznek a családi élet értékét felismerő munkáltatói szemléletmód erősítéséért, fejlesztéséért, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséért. A pályázók akár ötmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, és elnyerhetik a „Családbarát Munkahely” címet.

A családbarát munkahelyek kialakítását elősegítő pályázat immáron 14 éve családbarát kezdeményezések, programok bevezetésére, szolgáltatások kialakítására ösztönzi a vállalatokat és az intézményeket. Ilyen egyebek mellett a gyermekfelügyelet és óvodai ellátás biztosítása, játszószoba kialakítása, szünidei táborok szervezése és szünidei fizetett szabadság bevezetése. A Családbarát Munkahely díj az évek folyamán olyan elismeréssé nőtte ki magát, amelynek birtokában a munkaadó könnyebben talált megbízható, hatékony munkaerőt. A díj rangját jelzi, hogy az elmúlt immár csaknem másfél évtizedben sok olyan cég vagy vállalkozás nyújtotta be jelentkezését az elismerés elnyerésére, amely nem igényelt anyagi támogatást, mivel a családbarát intézkedéseket önerőből finanszírozta, és kizárólag a Családbarát Munkahely cím használatát kívánta elnyerni. Tavaly 50 nyertes pályázat kapott anyagi támogatást, és további 21 pályázó érdemelte ki a Családbarát Munkahely címet, ezzel több mint 600-ra emelkedett a pályázaton sikeresen szereplő munkáltatók száma.

A „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása” című pályázat célja a munkahelyi családbarát programok és intézkedések ösztönzése és anyagi támogatása. Jelentkezni a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő (www.nktk.gov.hu) honlapján lehet 2024. július 1-jéig. Egy-egy pályázó legfeljebb ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet. A pályázat a nyertes szervezet adott évben benyújtott programját díjazza, tehát a cím egy évre szól, így a 2024-ben nyertes pályázók az elkövetkezendő egy évben használhatják a kitüntetést.

(KIM)