Fónagy János kiemelte: „A bányászat olyan természeti erőforrásokat állít elő mind a mai napig, amelyek a modern társadalom kialakulásához és fennmaradásához nélkülözhetetlenek, alapvető társadalmi szükségleteket elégít ki. Minden ország, így hazánk számára is kiemelt nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés az energiaellátás zavar- és problémamentessége, az energetikai infrastruktúra és nyersanyagok biztosítása.”

A miniszterhelyettes kijelentette: „A kormány hosszú távú céljai között szerepel a bányászati ágazat megerősítése. Ezt szolgálja a bányatörvény Országgyűlés által már elfogadott és tervezetten 2022. január 1-jével hatályba lépő módosítása is, melynek révén a bányafelügyeleti feladatok Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága feladat- és hatáskörébe kerültek. Az integráció révén csökkenthető a bürokrácia, erősebb kontroll biztosítható a gazdaság védelme és nem utolsó sorban a nemzeti szuverenitás megerősítése érdekében.”

„Szerencsére a bányászok ma is erős és összetartó közösséget alkotnak, őrzik történeti és kulturális értékeiket. Közös felelősségünk, hogy védjük, ápoljuk, és együtt éljük meg ezeket a gyönyörű hagyományokat” – zárta beszédét Fónagy János.
(NVTNM Kommunikáció)