A miniszter az aktuális járvány helyzetről elmondta, hogy a világ legtöbb országában emelkedés figyelhető meg.

Jelen pillanatban nem a brit mutáns okozza a fertőzést, hanem az indiai mutáns, amely sokkal agresszívabb – tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, hogy vizsgálataink szerint mindegyik vakcina az idő múlásával veszít a védőképességéből. Modell értékű az izraeli példa, ott amikor elindították a harmadik oltást, rendkívül gyors csökkenés követte.

Ennek az a magyarázata, hogy a harmadik oltás az indiai mutáns elleni védettséget 90% fölé emeli – hangsúlyozta.

Kásler Miklós ismételten hangsúlyozta a harmadik oltás fontosságát kiemelve, hogy a ő maga is felvette az oltást.

Arra az ellenzéki hírre, miszerint több ezer honfitársunk azért hal meg idő előtt, mert a pandémia korábbi szakaszaiban nem volt elegendő rákszűrés a miniszter úgy fogalmazott: teljes fogalomzavar.

A rákszűrés és a rákdiagnosztika két teljesen különböző orvosi beavatkozás.

A rákszűrést azokon az embereken végzik el, akiknek se tünete, se panasza nincs abból a célból, hogyha nagyon kezdeti stádiumban van a daganat, akkor olyan korai diagnózishoz jussunk, ahol a gyógyítás eredménye rendkívül magas – magyarázta a miniszter.

Ha valakinek bármilyen tünete és panasza van, minden magyar egészségügyi intézmény a járvány minden egyes órájában köteles volt ellátni – emelte ki a miniszter.

Egy másik ellenzéki álhírről, hogy ötezer magyar beteg eltűnt az egészségügy látóköréből, az orvos-miniszter azt mondta, ezt nem is tudja értelmezni. Az ellenzék megnyilvánulásai során szakmailag értelmezhetetlen kijelentések hangzanak el – tette hozzá.

A miniszter az egészségügyi eredmények kapcsán elmondta, hogy a magyar onkológia változatlanul, rendkívüli módon fejlődik.

Ha nem így lenne, nem lehetett volna létrehozni a Közép-Kelet-Európai Onkológiai Akadémiát, amiben 21 ország vesz részt, és ezt Magyarország szervezte meg, mert elfogadták a magyar onkológia szakmai minőségét – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Az interjú végén a szociális ágazat eredményeiről is beszélt a miniszter: a kormány 20%-kal emelte a szociális dolgozók a bérét, emellett sok milliárd forinttal támogatja szociális gondozottak lakhatási körülményeit.

(EMMI)