Minden iskolát és óvodát ki kell takarítani a téli szünetben, ahol szükséges, a munkába a honvédséget is bevonjuk. A köznevelési intézmények januárban is megkapják a fertőtlenítőszert, amelyből havonta 300 ezer liter áll rendelkezésre. 

A testhőmérséklet-mérések is folytatódnak, ahol szükséges, ott pótoljuk az eszközöket. A pedagógusok, iskolai dolgozók, valamint a szünetben hazautazó, majd külhonból visszatérő kollégisták január 2-án és 3-án az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain önkéntes és térítésmentes koronavírus-tesztelésen vehetnek részt. 

 

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

A pedagógusok körében az elmúlt hetekben végzett csoportos teszteléssel összefüggésben az államtitkár emlékeztetett arra, hogy bár a részvételi arány kisebb volt a vártnál, az eredménynek örültünk, mert a 2 százalékos fertőzöttség ismeretében sok intézményben tudtunk a sikeres védekezést támogató intézkedést hozni.

A szünetben is kiemelten fontos a járvánnyal összefüggésben hozott szabályok betartása, a fokozott fertőzésveszéllyel járó helyzetek kerülése.

 Az államtitkár beszámolt arról, hogy jelenleg rendkívüli szünet egy-egy csoportot érintően 146 óvodában, vagyis az intézmények kevesebb mint 5 százalékában, az egész intézményt érintően pedig 79 óvodában és 42 általános iskolában van. Az operatív törzs 393 általános iskolában egy-két osztályra, 31 általános iskolában az egész intézményre rendelt el digitális tanrendet, előbbi az intézmények 15, utóbbi az 1 százalékát teszi ki. Az esetszámok csökkennek. A védekezés alapvetően sikeres, álltuk a sarat, a köznevelés rendszere a nehéz járványügyi helyzetben is működőképes maradt.

 

(kormany.hu)