Soltész Miklós közölte, 41 helyszínen néhány milliós felújítások lesznek; 12 helyen azonban több tízmilliósak, néhol milliárdosak. Hozzátette, a szarvasi szlovák iskolákat 30 millió forinttal támogatják idén, és 15 milliót adnak a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelyének további felújítására.

Az államtitkár elmondta, a békési városban rendezik meg a hétvégén az I. Nemzetiségi Sporthétvégét, amelyre nyolc településről, nyolc nemzetiségi középiskolából több mint 200 gyerek érkezett. Mint mondta, örömmel látta, hogy a fiatalok közül harmincan-negyvenen kora este összeölelkezve énekelték az Egy vérből valók vagyunk dalt, német, szerb, szlovák, román és horvát nemzetiségűek közösen. 

"Ez egy csoda, őrizzük meg, pláne ebben a világban" - fogalmazott Soltész Miklós, hozzátéve, hogy közös felelősségük szolgálni a békességet.

A rendezvényen Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke bejelentette, hogy a 13, Magyarországon elismert nemzetiség elhatározta, megpróbálnak összefogni és segíteni az ukrajnai háború menekültjeit. A helyi nemzetiségi önkormányzatokon, az intézményeiken, a civil szervezeteiken keresztül gyűjtéseket szerveznek, az adományokat a Híd Kárpátaljáért programnak juttatják el.

A Magyarországra érkező menekült gyerekeknek pedig az általuk fenntartott oktatási intézményekben biztosítják az oktatást és az ellátást - tette hozzá.

Babák Mihály (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében felidézte, 300 éve települtek le Szarvason a szlovákok, napjainkban nemzetiségi önkormányzat, színház, iskola, civil szervezetek és tájház működik a városban. "Szeretetben, békességben, egyetértésben élni, ez a legnagyobb érték ebben a városban" - fogalmazott. 

Frankó Anna, a szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, az önkormányzat székhelye két ütemben, 55 millió forintból újult meg eddig, az összegből a homlokzat felújítását és szigetelését, a nyílászárók szigetelését végezték el. Uniós forrásból 44,8 milliót kaptak, majd kormányzati támogatásból további 10,3 milliót.

A szombaton felajánlott összegből - amelyet Babák Mihály polgármester ígérete szerint az önkormányzat kiegészít a szükséges mértékig - a tetőt, a garázst és a kerítést újítják fel - közölte.

Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke reményét fejezte ki, hogy az épületben tovább ápolják a "szarvasi szlovák kultúrát, nyelvet és identitást".

(MTI)