A kormányfő arról beszélt: a NATO még nem foglalkozott azzal a helyzettel, "ha az ukrán front összeomlik", márpedig a szomszédos államban "nagyon súlyos a helyzet" és "minden esély megvan" arra, hogy Magyarországhoz közelebb kerüljön a front. Ezért Orbán Viktor szerint "emberfelettinek tűnő munkával" kell radikálisan fokozni Magyarország védelmi képességeit, "ha békét akarunk, akkor most kell jelentősen megnövelni a katonai képességeinket".

A határvédelem megerősítéséről is beszélt:

- Eljött a pillanat, amikor muszáj megszerveznünk, egy új, hívjuk úgy, hogy határvadász rendszert. Tehát egy határőrséget, amely határvadász századokból áll. Itt 2-4000 embert kell fölvennünk, csak határvadász határvédelmi szolgálatra.

- Ez egy nagy munka, őket ki kell képezni, azért ott mégis emberekkel szemben kell intézkedni, tehát nem egyszerűen csak fizikailag kell őket felkészíteni, hanem az emberi jogok ismerete, jogszabályismeret, mit lehet tenni, mit nem, ezekből mind ki kell őket képeznünk, úgyhogy civilizált módon tudjuk megvédeni határainkat. Ott azért már riasztólövések is vannak, tehát ha valaki figyeli a déli helyzetet, akkor látja, hogy egyre erőszakosabbak az embercsempészek és az illegális migránsok, és hát erőszakkal szemben, plüssmacikkal és virágcsokrokkal nem lehet védekezni. Tehát nekünk most néhány ezer jól kiképzett határvadászra lesz szükségünk a következő hónapokban – nyomatékosította a kormányfő.

(kormany.hu)