A verseny célja, hogy a legkorszerűbb technológiai megoldások adaptációját támogassa a termelési folyamatokban, ezáltal hozzájárulva Magyarország Versenyképességi Stratégiájának megvalósításához.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a gépipar az iparfejlesztés egyik alapköve, amely meghatározó szerepet játszik a nemzetgazdaság növekedésében és a versenyképesség fejlesztésében. Hozzátette, a modern technológiák, mint a Dolgok Internete (IoT), a mesterséges intelligencia, a kollaboratív robotika és az autonóm rendszerek alkalmazása jelentősen javítják a magyar ipar versenyképességét, a gépipar fejlesztése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra az európai ipar élvonalába kerüljön, és ezzel hozzájáruljon a nemzetgazdaság fenntartható növekedéséhez és versenyképességéhez.

Fotó: MTI

A versenyre nevezett célgépek és berendezések technológiai demonstrációra is alkalmasak, emellett az ország minden pontján láthatóak, így széles körben megismerhetővé válnak. A bemutatott gépek összekapcsolt, egymás összefüggésében bemutatott működése lehetőséget nyújt az azonnali tudásszerzésre, emellett a verseny hozzájárul a hazai mérnöki közösség nemzetközi színvonalú ötleteinek láthatóvá válásához és a magyar ipar globális piacon betöltött szerepének erősítéséhez.

A rendezvény szervezője a Gépipari Tudományos Egyesület a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai partnereként kiemelt szerepet tölt be az ipar fejlesztésében. A GTE célja a hazai ipar, különösen a gépipar és a kapcsolódó szakterületeken dolgozó szakemberek, cégek, szervezetek összefogása, szakműveltségük fejlesztése és tevékenységük támogatása, e célokat segíti az évről évre megszervezett Magyar Ipari Célgép Verseny is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)