Hankó Balázs kiemelte: büszkék lehetünk a magyar csapatra, ugyanis a magyar egyetemisták tizenhat aranyérmet szereztek a sportrendezvényen. A zárórendezvényen összekötődnek a közösségek, hiszen az egyetemi sportközösség találkozik a fesztivál közösségével - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, a sportesemény azért is kiemelt jelentőségű, mert az EUG-n negyven ország, négyszáz egyetem ötezer sportolója mérette meg magát Miskolcon és Debrecenben, a két vármegyeszékhely egyetemeinek rendezésében.

A résztvevőkhöz angolul intézett beszédében a miniszter méltatta az EUG-nek otthont adó egyetemek munkáját, és úgy fogalmazott, a sportesemény több volt mint egy játék, mert ott barátságok is születtek. Emellett kifejezte gratulációját az egyetemisták felé, kiemelve a legtöbb érmet szerző magyar csapatot.

Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke köszöntőjében többek között azt mondta, reméli az EUG-n résztvevő egyetemisták egész életre szóló emlékekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak.

A résztvevőknek beszédében új eredményeket, új győzelmeket kívánt és úgy fogalmazott, higgyenek magukban és legyenek büszkék magukra. Hozzátette, reméli hamarosan újra találkozhatnak a 2026-os EUG-n, az olaszországi Salernóban.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora köszöntőjében megköszönte a sporteseményen való részvételt minden egyetemistának, akiknek egyúttal gratulált is és úgy fogalmazott, mindannyian győztesek.

Az EUG-n a magyar csapat szerezte a legtöbb érmet, köztük tizenhat arannyal, tizennyolc ezüsttel és huszonnégy bronzzal. A második helyen Törökország egyetemistái végeztek, akik tizenöt arany, tizenhárom ezüst és huszonnégy bronzérmet szereztek a sportversenyen.

A dobogó harmadik fokára a horvát egyetemisták értek fel tizenöt arany, hét ezüst és nyolc bronzéremmel.
A záróeseményen részt vett Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is.

(MTI)