A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel találkozott és átvette tőle a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést a két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az ezt követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: a szankcióknak az a természetük, hogy általában olyan helyeken döntenek róluk, amelyek biztonságosak és messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket.

"Könnyű szankciós politikát csinálni Párizsból, Brüsszelből, Madridból, de talán még Berlinből is" - fogalmazott, hozzátéve: "mi azonban a szankcionált országhoz, Oroszországhoz közelebb vagyunk".

Úgy vélte, aki közelebb van, "mindig többet is szenved", ezért semmi meglepő nincs abban, ha a magyar nézőpont radikálisan eltér a brüsszelitől. Ráadásul szankciót az erős szokott kivetni a gyengébbel szemben, de most "mi, európaiak, akik energetikai törpék vagyunk, vetünk ki szankciót egy energetikai óriással szemben", ami teljesen szokatlan jelenség a történelemben - magyarázta.

A kormányfő hangsúlyozta: "nekünk nagyon komoly károkat okoznak ezek a szankciók, ezek nekünk rosszak, fájdalmasak, rengeteg pénzbe kerülnek, és azzal fenyegetnek, hogy a sikereink egy tekintélyes részét, amit az elmúlt tíz évben elértünk, felemésztik". Ugyanis azzal, hogy az energia ára az égbe szökött, "a külkereskedelmi mérlegünk elromlik", és akkor "elromlik a fizetési mérleg is" - mutatott rá.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Közölte: tehát az a szankció, amit ma "a nyugatiak kitaláltak", nem szolgálja Magyarország érdekét, "sőt rendkívül súlyos veszedelmet jelent a számunkra". Az egészben pedig az a leginkább aggasztó, hogy "miközben megyünk bele az egyre súlyosabb gazdasági válságba", teljesen nyilvánvaló, hogyha a szankciókat hatályon kívül helyeznék, a helyzet azonnal javulna - vélekedett. Hozzáfűzte: tehát nemcsak arról van szó, hogy "egy nagy, fájdalmas intézkedéssorozatot szenvedünk el", hanem, hogy egyetlen mozdulattal ezt vissza lehetne csinálni.

Orbán Viktor kijelentette: ezért mindig amellett fog érvelni, hogy olyan szankciókat ne alkalmazzon az Európai Unió, amelyek itt, Közép-Európában, jobban fájnak, mint annak, akivel szemben alkalmazzák.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, Magyarországról szóló jelentéséről a miniszterelnök kérdésre azt mondta: "csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc, harmadszor vagy negyedszer csinálják, hogy elfogadnak az Európai Parlamentben Magyarországot elítélő határozatot".

Megjegyezte: "először még azt hittük, hogy ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintjük".

Kifejtette: "az európai baloldal elfoglalta az Európai Parlamentet", és "a mi egykori pártszövetségünk", az Európai Néppárt is folyamatosan balra csúszik. A szavazati arányok pontosan mutatják ezt: a jobboldali pártok Magyarország mellett szavaztak, a baloldali pártok meg ellene - magyarázta.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Úgy látja, itt nem objektív ítéletalkotásról, hanem pártpolitikai támadásról van szó, amely nem az első Magyarország ellen. "Az elfogadott dokumentum színvonalát pedig egyszerűen csak politikai propagandának vagy pamfletnek minősítjük" - mondta.

A miniszterelnök közölte: Magyarországon választások szoktak lenni, kialakul egy parlamenti többség, és ha a többség jobboldali, akkor az nem tetszik a baloldalnak, és "akkor intifádákat rendeznek az Európai Parlamentben".

A kitüntetés átvételekor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az elismerést biztatásnak tekinti azért, amit ezután fog tenni a magyar-szerb barátság érdekében. Már Széchenyi István is megállapította, hogy Szerbia és Magyarország érdeke olyan szorosan összefonódik, hogy barátokká kell lenniük, amikor tehát a mostani magyar kormány a szerb-magyar barátságért dolgozik, egy nagyon régi magyar felismerést teljesít - hangsúlyozta.

Kijelentette: Magyarország egy olyan ország, amelynek Szerbiával barátságban kell lennie. Van egy közös ügyük is, együtt kell megvédeniük Európa déli kapuját, ez egyszerre küldetése és felelőssége a két országnak - mondta a kormányfő.

(MTI)