Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: az idei nyár első hónapjának munkaerőpiaci adatai is a foglalkoztatottság növelését célzó kormányzati intézkedések eredményességét tükrözik. A munkaerőpiacra lépők többségében rövid időn belül el tudnak helyezkedni, amit a munkanélküliek számában és arányában havi alapon mutatkozó csökkenés is bizonyít.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2010 óta töretlenül azon dolgozik, hogy mindenki, aki tud és szeretne, az munkába állhasson, a fiatalok akár az egyetem, az anyák akár gyermekeik nevelése, az idősebbek akár a nyugdíj mellett. Így a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan több mint háromszor magasabb fizetésért, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is történelmi mélyponton van. Ennek eléréséhez a hazai és uniós forrásból megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is hozzájárultak.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a közel 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósítása érdekében, a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indít uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat. A

nyári hónapokban a foglalkoztatottság további növelését, a fiatalok gyors és gördülékeny munkaerőpiaci integrációját a 2013 óta minden évben – nagy érdeklődés mellett – meghirdetett Nyári Diákmunka Program is támogatja. Idén nyáron, a program keretei között, eddig mintegy 3700 munkáltató 21400 diák foglalkoztatását tudta megvalósítani 4,3 milliárd forintból. A program iránti érdeklődést fokozza a 25 év alattiak SZJA-mentessége, melynek köszönhetően a fiatalok nyári diákmunkával keresett fizetése is magasabb.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)