Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte: az aktivitás növelését célzó kormányzati intézkedések eredményesek, hiszen miközben a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van, addig a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt mintegy 70 ezer fővel nőtt, vagyis a munkaerőpiacra lépők szinte azonnal el is tudnak helyezkedni. Czomba Sándor továbbá emlékeztetett: a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan háromszor magasabb fizetésért, miközben 2010 elejéhez képest több mint 400 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja, hogy mindenki, aki tud és szeretne, az dolgozhasson a fiatalok akár az egyetem, az idősebbek akár a nyugdíj mellett. Ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával tovább emelje az aktivitást, ezáltal pedig a 20-64 évesek körében a jelenlegi 81-ről 85 százalékra növelje a foglalkoztatottságot. Ennek érdekében tavasszal a kormány több uniós finanszírozású programot is elindított.

Az Ifjúsági Garancia Plusz program segítségével, ami a 30 év alatti álláskereső és inaktív fiatalok munkához jutását segíti, eddig már több mint 4 ezren tértek vissza a munka világába.

A 30 év felettieket támogató program segítségével pedig – mellyel az idősebbek is részesülhetnek bértámogatásban, lakhatási-, illetve utazási térítésekben – már több mint 2500 álláskeresőnek sikerült elhelyezkedni. 

Emellett az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló GINOP plusz 3.2.1 kiemelt projekt keretében munkahelyi képzéseket ösztönző támogatásra nyújthatnak be kérelmet a munkáltatók, melynek határideje további három hónappal, szeptember végéig meghosszabbításra került.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)