Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy egy-egy szűkebb vagy tágabb gazdasági térség létrejötte könnyebbé, olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a kereskedést, ami ösztönzi a gazdaság bővülését és növeli a jólétet.

Arról is beszélt, hogy a határoknak nem szabad elválasztania a közösségeket, azok csak közigazgatási, adminisztratív egységeket jelölnek ki. Ezek a határok nem felétlenül esnek egybe a földrajzi vagy gazdasági térségekkel, és évtizedeken át lehetetlenné tették, hogy a határ menti városok érvényesülni tudjanak és vonzáskörzetükkel igazi gazdasági egységet tudjanak képezni - mondta a miniszter.

Navracsics Tibor jelezte azt is, hogy a magyar-szlovén gazdasági együttműködésben nemcsak mindkét kormány és a helyi közösségek érdekeltek, de az egész Európa számára fontos. A rábavidéki szlovén és a muravidéki magyar közösségek gazdasági tevékenységét tovább erősítik a korábban kialakított együttműködések, amelyek a jövőben még hatékonyabbá is válhatnak.

Aleksander Jevsek szlovén fejlesztési és európai uniós kohéziós politikai miniszter köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a két ország közös projektjeivel, a jó gyakorlatok és a támogatások elérhetőségének bemutatásával új üzleti kapcsolatokat lehet kialakítani.

A jelenlegi határon átnyúló programok ugyan nagyobb részt a nonprofit szervezeteknek, önkormányzatoknak kínálnak támogatást, de a vállalkozások is bekapcsolódhatnak konzorciumi formában. A következő támogatási időszakban a digitalizálás, az innováció, a zöld átmenet, az intelligens társadalom megvalósítása szerepel az Interreg programok kiemelt támogatási céljai között, ami a vállalkozások számára is új lehetőségeket kínálhat - tette hozzá a szlovén miniszter.

(MTI)