Soltész Miklós hozzátette, ez a szerepvállalás a gyermekvédelmi, a szociális területen - azon belül is az idősek vagy a fogyatékossággal élők ellátásában -, valamint az oktatás-nevelés területén is egyaránt nőtt.

Hangsúlyozta, míg kormányzásuk kezdetekor nagyságrendileg 110 ezer gyermek járt egyházi iskolába vagy óvodába, ez a szám jelenleg 250 ezer körülire tehető, tehát megduplázódott.

Az államtitkár azt mondta, fontosnak tartja az oktatás-nevelés és a keresztény tanítás összekapcsolását, hiszen annak "óriási eredménye van a gyermekek, a fiatalok és a családok szempontjából".

Egy friss reprezentatív felmérés adatai szerint a megkérdezettek 85 százaléka törekszik a tízparancsolat betartására, és 80 százalékuk fontosnak tartja a keresztény ünnepek megtartását országosan, de akár iskolai vagy óvodai intézményekben is - ismertette, jelezve: ez azt mutatja, hogy a magyar társadalomban van igény arra, amit a keresztény tanítás mindannyiunknak üzen.

Soltész Miklós hangsúlyozta, a nehéz élethelyzetben lévő emberek mellett fontos gyermekeik segítése is, hogy adott esetben kitörhessenek nehéz sorsukból vagy később támogathassák családjukat. Hozzátette, a szegénységi kockázat 2010-ben 40 százalék felett volt, jelenleg 18 százalék.

Kiemelte, ezen továbbra is közösen kell dolgozni, és hiszi, hogy a sok jó döntés, amilyet például a Tiszáninneni Református Egyházkerület is meghozott, segít ebben.

Az egyházkerületben létrejött tíz óvoda a társadalmi beilleszkedésben és a szegénységből való kitörésben nagy segítséget jelent a településeken - emelte ki.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, a magyar kormány a kazincbarcikai óvoda megépüléséhez több mint 700 millió forintos támogatással járult hozzá.

Demeter Zoltán, a város fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, erősödik a gyermeket nevelő, dolgozni kívánó szülők jelentette családmodell, hiszen sorra jelennek meg az új óvodák és bölcsődék a településeken. Hozzátette, ez azért fontos, mert a városoknak és falvaknak egyaránt nagy szükségük van a fiatal családokra népességmegtartó erejük növeléséhez.

A politikus hangsúlyozta, a kormány egy olyan családtámogatási rendszert épített fel, amelynek köszönhetően nő a házasságok és a születendő gyermekek száma is. Emellett a rendszert alkotó intézkedések ösztönzik a gyermekvállalást, a házasságkötést, támogatják a családban élést és segítik az édesanyák mihamarabbi újbóli munkába állását - mondta.

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke igei köszöntőjében arról beszélt, nagy a felelőssége minden óvodapedagógusnak, óvodavezetőnek, intézményvezetőnek és püspöknek abban, hogy mi az, amit tovább tudnak adni a gyermekeknek.

Azt mondta, szükség van az egyházi intézményekre, és szeretné, ha az emberek az átadott óvoda épületére egyfajta templomként tekintenének, "ahol az Isten szólni tud gyermekekhez, szülőkhöz".

(MTI)