Berczik Ábel a kétnapos, 120 helyhatóság mintegy 200 munkatársának részvételével zajló szakmai seregszemle nyitónapján aláhúzta: a mostani időszak komoly kihívásokkal és bizonytalanságokkal terhelt mind a helyhatóságok, mind a központi közigazgatás szakmai vezetői számára. "Nagyon nehezen lehet előre látni bizonyos makrogazdasági és költségvetési folyamatokat, ezért jelenleg is tart a jövő évi költségvetés áttervezése" - tette hozzá.
Jelezte: az idei esemény különösen gazdag programot kínál a résztvevőknek, a Pénzügyminisztérium pedig széles előadói kört delegált a konferenciára. Így a jelenlévők első kézből tájékozódhatnak az államháztartási, számviteli és költségvetési szakterületek, továbbá a központi és helyiadó-igazgatás aktualitásairól. Emellett a számvevőszéki ellenőrzések legfrissebb tapasztalatai és az önkormányzati reform időszerű témái is terítékre kerülnek a program során - tájékoztatott.     Emlékeztetett: több mint két évtizedes múltra tekint vissza a konferencia, amely mára az eredeti, helyi adókhoz kapcsolódó tematika mellett az államháztartási-költségvetési témákat is felöleli. A palettát ezúttal tovább bővíti, hogy az önkormányzatok számára fontos kérdések egyikeként szó esik majd az egészségügy átalakításáról is - tette hozzá.
Közölte: bízik abban, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) által szervezett program érdemi tapasztalatcserére és közvetlen párbeszédre alkalmas fórumot teremt az érintett önkormányzati és közigazgatási szereplőknek, akik a mindennapokban hasznosítható információkkal térhetnek haza.

(MTI)