Az Athénban tárgyaló Bóka János Facebook-oldalán számolt be az interjúról pénteken. Ebben azt írta, az interjúban ismertette az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének fő céljait, kiemelve, hogy különleges elnökség lesz, hiszen átmeneti időszakban kezdődik, amikor az európai parlamenti választások után folyamatban van az intézmények új csúcsvezetőinek kiválasztása.

A magyar uniós elnökség célja a zökkenőmentes intézményi átmenet biztosítása, hogy az európai intézmények ebben az átmeneti időszakban is működhessenek - közölte a miniszter. A folyamatosság és a stabilitás képviselőjeként kíván eljárni - tette hozzá -, emellett "tisztességes közvetítőként szeretnénk fellépni" minden intézménynél és tagállamnál.

Bóka János kitért arra is, hogy Magyarország és Görögország különösen a migráció, a mezőgazdaság és a kohéziós politika témaköreiben találhat partnerre egymásban. "Az illegális migráció megfékezésének külső dimenzióját szeretnénk erősíteni". Partnerségi megállapodások megkötését javasolják az EU-val szomszédos országokkal - írta. A migráció kiváltó okainak megszüntetéséért és a kibocsátó országokba visszatérés megkönnyítéséért is kívánnak lépéseket tenni az elnökség idején - sorolta a miniszter. Kiemelte: a magyar álláspont az, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek, a Frontexnek nem menedzselnie, hanem megállítania kell az illegális migránsokat.

"Fontosnak tartjuk, hogy az európai gazdáknak biztos megélhetést nyújtson a mezőgazdaságban végzett tevékenységük" - hangsúlyozta Bóka János, hozzátéve: csökkenteni fogják a gazdákra nehezedő adminisztrációs terheket. Közölte: a magyar elnökség fő céljainak a béke a sarokköve és az alapja, mivel minden előrelépés ezeken a területeken a kontinens biztonságától és stabilitásától függ.

"Éppen ezért az Európai Uniónak a kontinens békéjét kell támogatnia, hiszen a globális stabilitás és az unió tagállamainak biztonsága elsődleges szempont, Magyarország pedig mindenekelőtt a konfliktusok eszkalációjának elkerülésében és a diplomáciai megoldások elősegítésében érdekelt" - emelte ki az interjúban az európai ügyekért felelős miniszter.

(MTI)