A tárcavezető hangsúlyozta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc beírta magát a világtörténelembe. „Magyarország és a magyar nép függetlenségének, szabadságának, önállóságának, önrendelkezésének a nemzeti identitás megteremtésének az alapköve. 1849. május 21-én, a dicsőséges tavaszi hadjárat során, a budai Vár visszafoglalásával megteremtették annak alapját, hogy elismerjék a világon a magyarok szabadságvágyát” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve: mindig megemlékezünk azokról az áldozatokról, hősökről és katonákról, akik életüket adták hazánk szabadságáért. „Katonaként róluk kell példát venni, hiszen a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítők is, ha kell, életük árán megvédik hazánk sérthetetlenségét” – emelte ki Benkő Tibor. Mint elmondta: ezen példaképek ott kell, hogy álljanak a katonák előtt, akiknek eszmeiségét követnünk kell.

A honvédelmi miniszter beszédében kitért arra is, hogy az elmúlt négy évben milyen feladatokban vettek és vesznek részt katonáink. Példaként említette a 2015 óta tartó déli határvédelmet, a migrációs válságkezelést, a pandémiás időszakot, valamint az orosz-ukrán háború kapcsán jelentkező feladatokat. „Magyarországnak szüksége van korszerű, modern technikai eszközökkel felszerelt, hazájukat szerető, lojális katonákra és katonai vezetőkre. A Magyar Honvédségre mindig is szükség lesz” – fogalmazott Benkő Tibor.

Benkő Tibor

A rendezvényen számos elismerést adtak át. A magyar honvédelem napja alkalmából Hazai Samu-díjat adományoztak Fodor Lajos nyugállományú vezérezredesnek, aki példaértékű katonai pályafutása, a Magyar Honvédség feladatainak megvalósítása érdekében kifejtett kiemelkedően jelentős szolgálata, valamint kimagasló parancsnoki munkája és elhivatottsága elismeréséül kapta a díjat.

A társadalmi szervezetek és a nyugállományúak egyesületei javaslatára, a világháborúkban elhunyt katonahősök és polgári áldozatok emlékének megőrzése, valamint sírjaik felkutatása és gondozása érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként, Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Cím arany fokozatát kapta Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlegi államtitkára. Kiemelkedő irodalmi tevékenysége, a honvédelmi nevelést támogató szolgálata, nemzeti sorstragédiáink irodalmi eszközökkel történő művészi megjelenítése elismeréséül Jósika Miklós-díjat kapott M. Tóth György, egykori katonai újságíró.

Az esemény – amelyen mások mellett jelen volt dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint dr. Korom Renáta, a tárca jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára is – ünnepi műsorral ért véget.

(honvedelem.hu)