Hankó Balázs kifejtette: az elmúlt években versenyképeségi fordulatot hajtottak végre a felsőoktatásban, ezt jelzi az egyetemek előrelépése a nemzetközi rangsorokban, a tudományos teljesítmények javulása és az, hogy idén 27 százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma; a védelmi ipart különösen érintő műszaki, informatikai, természettudományos területeken ez a növekedés 34 százalékos volt.

Megjegyezte: az elért sikereknek ugyanakkor "nem mindenki örül". "Versenyképeségünkben hátráltatva bennünket, diszkriminatív, jogtalan döntéseket hoznak" Brüsszelben a magyar egyetemekkel, kutatókkal szemben, jogos európai uniós forrásoktól zárva el őket az Erasmus, a Horizont és más kutatási együttműködések területén - mondta. Leszögezte: a kormány megegyezésre törekszik, és ha kell, vállalja a kutatók, hallgatók nemzetközi kutatási költségeinek finanszírozását. "Hisszük, hogy ezzel Európát erősítjük" - jelentette ki az államtitkár.

Kitért arra, hogy a tudásintenzív szolgáltatások exportaránya az elmúlt években 55 százalékkal nőtt, a termékinnovációt bevezető kis- és középvállalkozások aránya 73 százalékkal emelkedett, a kiemelkedően jó publikációk aránya 78 százalékkal nőtt, és a szabadalmak száma megnégyszereződött, és megduplázták a kutató-fejlesztő mérnökök számát is.

Hankó Balázs közölte: a cél az, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz, illetve a világ 25 legjobb innovátora közé kerüljön. Mint mondta, ezért alkották meg a kilenc intézkedést tartalmazó Neumann János Programot.

Hozzátette: mivel az egyik cél a magyar kutatási projektek nemzetközi pályára állítása, ezért megerősítették az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, amely szeptembertől Magyar Kutatási Hálózat néven működik.

Elmondta azt is: a Nemzeti Innovációs Ügynökség segítségével akarják piacra segíteni a kiváló innovációs ötleteket, az innovációs stratégia pedig az egészségügyre, a digitalitációra és a zöld átállásra fókuszál a védelmi innováció mellett. Kiszámítható életpályát akarnak nyújtani a kutatóknak; 75 százalékos szabadalmi kedvezményt biztosítanak a magyar kutatóknak, egyetemeknek, kkv-knak. Ösztönözni kívánják a szabadalmi bejelentéseket, az egyetemek és gazdasági szervezetek összefonódását, a kutatási eredmények hasznosítását; tudományos és innovációs parkokat hoznak létre.

Hozzátette: az innováció határtalan, ezért amikor magyar innovációról beszélnek, az a Kárpát-medencét jelöli.

Az információs nap célja, hogy a hazai szereplők tájékoztatást kapjanak az EDF-ről, a potenciális pályázati lehetőségekről, valamint megismerjék a magyar működési mechanizmust és annak szereplőit.

(MTI)