Nemzetgazdasági Minisztérium

GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001

·        Projekt azonosító száma: GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001

·        Projekt címe: Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása (Programozd a jövőd!)

·        Kedvezményezett neve: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (konzorciumvezető)

·        Konzorciumi tagok: Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) (jogutód 2023.01.01-től: Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), Széchenyi István Egyetem (SZE)

·        Szerződött támogatás összege: 10,110 milliárd forint

·        A támogatás mértéke: 100%

·        A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. augusztus 31.

A Programozd a jövőd! 2016 óta működő uniós projekt, melynek célja, hogy minél több fiatal válassza az informatika szakot a felsőoktatásban.

A projekt valamennyi informatikai képzést kínáló magyarországi egyetemmel együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy az egyetemi hallgatók a legfrissebb piaci tudáshoz térítésmentesen hozzájuthassanak. Ezt a célt szolgálja a program vendégoktatói bázisa is, amelynek keretében piaci szakemberek tartanak vendégoktatásokat a felsőoktatási intézményekben. A gyakornoki program pedig arra szolgál, hogy az egyetemi hallgatók profi informatikai cégeknél – fizetésért – szerezhessenek gyakorlatot tanulmányaik végzése alatt.

A Program pillérei:

·        I. pillér (tudásbázis): az informatikai oktatás megújítását támogató tudásbázis. Olyan kutatás, felmérés és adatgyűjtés valósul meg, ami nemzetközi és hazai jó gyakorlatok feltárásával lehetővé teszi az informatikai munkaerőpiaci igények felmérését és a beavatkozások tervezését.

·        II. pillér (együttműködés): a képző intézmények és a környezetükben működő IKT vállalkozások közötti együttműködések. Olyan vállalati együttműködések valósulnak meg felsőoktatási intézmények bevonásával, amelyek növelik a képzések munkaerőpiaci relevanciáját és csökkentik a lemorzsolódást.

·        III. pillér (motiváció): az informatikai szakmák társadalmi-gazdasági elismertségének és népszerűségének növelése. Olyan, elsősorban BTL akciók valósulnak meg, amelyek az informatikai szakmák bemutatásával elősegítik a pályaorientációt a pályaválasztás előtt állók körében.

·        IV. pillér (kommunikáció): a projekt tevékenységeit támogató kommunikációs kampányok, amelyek fő célja a szemléletformálás, az informatikai szakmák népszerűsítése.

·        V. pillér (élményközpontok): az informatikai pálya megismerését, népszerűsítését segítő demonstrációs- és élményközpontok létrehozása, amik az informatikai szakmák élményszerű bemutatását szolgálják.

·        VI. pillér (Digitális Fejlesztési Központ): a központ célja a Széchenyi István Egyetemen olyan rugalmas, oktató és kutató-fejlesztő központ kialakítása, amely kifejezetten a legmodernebb technológiák (kiemelten az 5G és drónok) alkalmazását kutatja és fejleszti valós ipari együttműködésekben, az így megszerzett tudást pedig az oktatásba integrálja.

 

A projektről bővebben a projekt honlapján a http://programozdajovod.hu/ és a Facebook-oldalán: Programozd a jövőd