Honvédelmi Minisztérium

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

ÉLETPÁLYA

 Szalay-Bobrovniczky Kristóf pályafutását az egyik Big4 tanácsadó cégnél kezdte, majd éveken át dolgozott egy francia kereskedelmi banknál. A 2000-es évek elején, a hazai telekommunikációs piac liberalizációjának időszakában évekig a telekommunikációs-internet szektorban töltött be marketing, értékesítési és ügyvezető, illetve vezérigazgatói pozíciókat. A média területén is szerzett tapasztalatokat egy politikai hetilap kiadójaként és főszerkesztőjeként. 

Befektetőként magántőke-befektetésekkel foglalkozott, közép-európai ingatlan- és vállalati szegmens befektetési alapkezelő cégeinek igazgatóságaiban töltött be pozíciókat. 2011-től Magyarország legnagyobb és legrégebbi konzervatív kutatóintézetének elnökhelyettese. Ebben a szerepben egymást követő kormányok számára adott tanácsokat különféle (szak)politikai kérdésekben. Honvédelmi miniszteri kinevezéséig vasúti és repülőgépipari vállalatokba, valamint szórakoztatóipari cégekbe fektetett be. 

Szalay-Bobrovniczky Kristófot 2016-ban nevezték ki Magyarország nagykövetének az Egyesült Királyságba, ahol Londonban látta el szolgálatát 2020-ig. 2022 májusában nevezték ki az 5. Orbán-kormány honvédelmi miniszterének. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századosként éveken át különféle beosztásokban szolgálat a Magyar Honvédség alakulatainál.

2014-ben a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnökévé választották, majd londoni nagyköveti kinevezése után a szövetség társadalmi elnöke lett. Szolgálataiért 2016-ban a Honvédelemért Kitüntető cím I. fokozata kitüntetésben részesült. 

Beszél angol, német, valamint francia nyelven.

Egyetemi agrármérnöki diplomával rendelkezik, posztgraduális üzleti tanulmányait Párizsban végezte. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf három gyermek édesapja, hobbijai közé tartozik a lovaglás, a tenisz és a vitorlázás.