Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő szakértői testület arra kereste a választ, hogy melyek azok a kiemelt kutatási területek, amelyek érdemben segíthetik az élelmiszer-ellátás válságállóságának növelését szolgáló fejlesztések létrejöttét.

Határozott vélemény fogalmazódott meg annak kapcsán, hogy a sérülékenység csökkentése érdekében - a fenntarthatóság megteremtése jegyében - a már korábban megkezdett erőfeszítések továbbvitele szükséges.

A SCAR célja, hogy még intenzívebbé tegye a tudomány és politika közötti párbeszédet, még pontosabban körvonalazza azokat az irányokat, amelyekkel az Európai Unió élelmiszer-ellátása kiszámítható alapokra helyezhető át. Álláspontjuk szerint nem a kívülről érkező negatív hatások kivédésére, sokkal inkább a belső ellenálló képesség fokozására kell helyezni a hangsúlyt. Olyan élelmiszerrendszerekre van szükség, amelyek rugalmasan alkalmazkodnak a váratlan helyzetekhez, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy lehetetlen a krízisek megbízható előrejelzése. Ezen összetett átállás egyik mozgatója a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram, amely jelentős erőforrásokat biztosít az új ismeretek megszerzésére irányuló projektek finanszírozására. 

Magyarország számára kiemelten fontos, hogy mind a SCAR, mind a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram tevékenységében aktív közreműködő legyen, hiszen ezáltal nemcsak az új kutatási eredmények szorosabb nyomon követésére, de az arra épülő döntések hatékonyabb befolyásolására is mód nyílik.

(AM Sajtóiroda)