A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az új beruházások révén a szektor a program előttihez képest másfélszeresére nőhet, az ország önellátása a jövőben nem függhet csak a külföldi szállítóktól.

Fotó: PM

A koronavírus okozta krízishelyzetben magas technológiai fejlettséget értünk el egy olyan területen, amely egyértelműen a jövő stratégiai iparága – közölte Varga Mihály. Az egészségipar nemcsak a gazdaság hosszú távú növekedési képességét erősíti, hanem Magyarország exportteljesítményéhez, európai szintű versenyképességéhez is jelentős mértékben hozzájárul – fejtette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy az ETP-ben létrejött új beruházások a várakozások szerint évi 180 milliárd forint árbevételt termelnek majd.

Fotó: PM

Varga Mihály az eseményen rámutatott: az Egészségipari Támogatási Program tehát jócskán túlmutat elsődleges célján, amely a magyar emberek egészségügyi biztonságának, a hazai egészségipari ellátottság biztonságának megteremtése volt. A programnak köszönhetően többek között olyan beruházások valósultak meg, amelyek révén a teljes régió védőfelszerelés-gyártóinak alapanyag-igényét fedezni tudjuk. Emellett biztosítottá vált a koronavírus ellen hatásos gyógyszer, a Favipiravir tabletta és évi 40 millió darab laborvizsgálatokhoz használt orvosi pipetta hazai előállítása, valamint olyan fejlesztések mentek végbe, amelyeknek révén önellátóvá váltunk maszkgyártásban és fertőtlenítőszerek készítésében is – sorolta a pénzügyminiszter.

Fotó: PM

Az Egészségipari Támogatási Program keretein belül a kormány 2020-ban és 2021-ben összesen 67 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési forrással támogatta a hazai egészségipari gyártást 67 helyszínen, 87 milliárd forint összegű fejlesztéshez járulva hozzá.

(Pénzügyminisztérium)