Az IMF jelentésében elismerően szól a magyar gazdaságvédelmi intézkedésekről, a támogató költségvetési politikáról, a munkahelyek megvédéséről és a beruházások ösztönzéséről.

Tavasszal került sor virtuális formában a Nemzetközi Valutaalap Alapokmányának IV. cikkelye szerinti éves konzultációjára, amelyről az IMF május elején tette közzé záróközleményét. Ebben a valutaalap idénre még 4,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített Magyarországon. A ma kiadott jelentésben az IMF javította becslését, és 2021-re már 6,2 százalékos növekedést jelez előre.

A dokumentum rögzíti: a gazdasági növekedést a nettó export vezérelheti a külső kereslet javulásával. Emellett a támogató fiskális politika, a magánszféra béreinek gyors növekedése és a háztartások megtakarításai által erősödő fogyasztás is kedvezően hat majd a gazdaság teljesítményére. Az előrejelzés szerint a munkanélküliség várhatóan fokozatosan visszajavul a válság előtti szintre.

A jelentés leszögezi: a kormány gyorsan és határozottan reagált a gazdasági válságra. Az IMF szerint a költségvetési politikában egyszerre kell érvényesülnie a gazdaság támogatásának és a középtávú fenntarthatóságnak, emellett kiemelten kell kezelni a gazdaság strukturális reformját is. Mint írják: a kis- és középvállalkozások célzott támogatása és a beruházások ösztönzése hozzájárulhat e célok megvalósításához.

(Pénzügyminisztérium)