A pénzügyminiszter kiemelte: a gazdasági semlegesség a záloga annak, hogy a magyar gazdaság kilátásai ismét kedvezően alakulnak. Varga Mihály rámutatott: a gazdaságban mindennek a bizalom és az együttműködési képesség az alapja. A miniszter emlékeztetett: 2010-ig minden szektorban a bizalomvesztés jelei mutatkoztak, a gazdasági szereplők között a szembenállás volt a jellemző. Ezzel szemben mi párbeszédet kezdeményeztünk a gazdaság szereplőivel, hatéves bérmegállapodást kötöttünk, hitelprogramokat indítottunk, erős családtámogatási rendszert építettünk fel – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Ahogyan sikerült helyreállítanunk az alapvető bizalmat, úgy indult meg Magyarországon a gazdasági növekedés – jelentette ki a pénzügyminiszter. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető az elmúlt időszak eredményeiről szólva ismertette: 2010 óta máig folyóértéken megháromszoroztuk, reálértékben 42%-kal növeltük a gazdaság teljesítményét, létrehoztunk 1 millió új munkahelyet, több mint 50%-kal növeltük a reálbéreket. A miniszter rámutatott: a magyar GDP jelenleg 5,5%-kal haladja meg a járvány kitörése előtti szintet, megelőzve a 4,4%-os uniós átlagot. Több mint egy éve ismét nőnek a reálbérek, pozitív a külkereskedelmi mérlegünk, javulnak a makrogazdasági mutatóink – tette hozzá a tárcavezető. Az egyensúlyi mutatókról szólva a pénzügyminiszter kiemelte: az idei 4,5%-os költségvetési hiányt jövőre 3,7%-ra, majd 2,9%-ra csökkentjük, az államadósságot 2026-ra 70% alá visszük.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály megjegyezte: a ma tapasztalható blokkosodás és bezárkózás leginkább Európát sújtja, mi a blokkosodás helyett a gazdasági semlegesség mellett köteleztük el magunkat. Ennek eredményeként a jövőbeli kilátásaink kedvezőek: a nemzetközi elemzők várakozásai alapján a magyar gazdaság növekedése a következő években tartósan az uniós élmezőnyben lehet.

(Pénzügyminisztérium)