A Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetői és munkatársai 14 ország - Algéria; Angola; Bosznia-Hercegovina; Egyiptom; Jemen; Kambodzsa; Kirgizisztán; Kuba; Palesztína; Paraguay; Sierra Leone; Szaúd-Arábiai Királyság, Uganda - és az ENSZ képviselőivel folytattak tárgyalásokat az aszálymonitoring és -előrejelző rendszer adaptációs lehetőségeiről. A megbeszélések Mongóliával és Kenyával pedig már a próbaállomások kijelöléséről folynak.

Az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer jelenleg 112 állomáson működik Magyarországon, adatokat szolgáltat a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és a termelők számára. Az állomások - többek között - mérik a talaj nedvességét és hőjét, a léghőmérsékletet, a szélerősséget, a csapadék mennyiségét valamint a relatív páratartalmat.

Az adatok valós időben a https://vizhiany.vizugy.hu/ és a http://aszalymonitoring.vizugy.hu oldalakon érhetőek el, így a szakemberek azonnal tudnak reagálni a kialakult helyzetekre, például a mezőgazdasági vízpótlásra aszály idején vagy a védelmi intézkedésekre az árvizek megelőzése érdekében. A fejlesztésnek hazánkban már több száz felhasználója van, számuk folyamatosan növekszik. Az oldalak látogatottsága idén meghaladta a hétezret, a látogatók között egyre több a magyarországi gazda illetve őstermelő.

(Belügyminisztérium)