Kásler Miklós a faültetés előtt arról beszélt, hogy az országban évente 1500-1600 egység vérre van szükség, és a magyar emberek a válság alatt is szolidárisak voltak, a véradók segítségével számos életet lehetett megmenteni.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, a vérellátóbusz az országban elsőként Esztergomban állt szolgálatba.

A négyágyas mozgó véradóállomással kisebb településeken szeretnének 20-30 fős véradásokat szervezni. A jármű megvételét és átalakítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 20 millió forinttal támogatta.

Fotó: EMMI

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester szólt arról, hogy Esztergom négy vöröskeresztes alapszervezetének 219 tagja számos karitatív tevékenység mellett évente 2000 adag vér összegyűjtéséhez nyújt segítséget.

A véradók világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt folytatja a 2020-ban indult "Véradók fája" kezdeményezést, és idén a Komárom-Esztergom megyei szervezet ültetett el egy oszlopos vérjuhart.

A Magyar Vöröskereszt sajtóközleménye szerint június 14-én, Karl Landsteinernek, az AB0 vércsoportrendszer felfedezőjének születésnapján országszerte 47 helyszínen várják a véradókat.

A világnaphoz kapcsolódóan 20 napos véradókampányt indítanak a magyarországi szállodások segítő, közösségi kezdeményezéseinek összefogására létrehozott csapat, a Hotel Hero és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége összefogásában. Június 10-30. között országszerte 15 szálloda nyitja meg kapuit a véradók számára és üzemel majd különleges véradóhelyszínként.

(MTI)