A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az elmúlt években a G20-ak előrehaladtak a pénzügyi szektor sebezhetőségének enyhítésében, ebben a munkában Európának is nagyobb szerepet kell vállalnia.

A magyar pénzügyminiszter az Európai Unió Tanácsának elnöki minőségében képviseli az Európai Uniót a kétnapos csúcstalálkozón, Brazíliában. Varga Mihály a magyar uniós elnökség prioritásait ismertetve elmondta: az előttünk álló fél évben a legfontosabb cél, hogy az Európai Unió versenyképességét erősítsük, és a G20-ak élmezőnyébe juttassuk.
Varga Mihály kifejtette: a nemzetközi pénzügyi rendszer - beleértve Magyarországot is - rugalmasnak bizonyult az elmúlt évek válságaiban és képes volt alkalmazkodni a bizonytalan gazdasági kilátásokhoz. Éppen ezért az Európai Unió támogatja a G20-ak azon célkitűzését, hogy a határokon átnyúló fizetéseket gyorsabbá, megfizethetőbbé, elérhetőbbé, átláthatóbbá és kényelmesebbé tegyék a stabilitás erősítése érdekében. A pénzügyminiszter hozzátette: a bizalom fenntartása érdekében tett erőfeszítések ellenére maradtak sebezhetőségek az európai pénzügyi rendszerekben. Mint mondta: az Európa szerte magas kamatok, a háború okozta bizonytalanságok és a költségvetési fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak megalapozzák azt, hogy a pénzügyi szektort érő kockázatoknak továbbra is figyelmet szenteljünk. Ez a munka a magyar uniós elnökség alatt is kiemelt fontosságú - tette hozzá.
Varga Mihály a tanácskozás első napjáról szólva megemlítette: a G20-ak részéről a pénzügyi integráció keretei között egy akcióterv kidolgozása is várható, ami a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozásához nyújthat majd segítséget, első sorban fintech és innováció terén. Fontos, hogy Európa ezen a területen se maradjon le, ezen belül pedig a magyar vállalkozások érdekeit is érvényesíteni fogjuk - húzta alá.
Varga Mihály brazíliai útja során egyeztetett Roberto Campos Neto-val, a Brazil Központi Bank elnökével is. A találkozót követően a pénzügyminiszter elmondta: Magyarország számára Brazília a latin-amerikai régió egyik első számú kereskedelmi partnere. A koronavírus-járvány kirobbanását megelőző évhez képest a Brazíliába történő export 37,9 százalékkal emelkedett 2023-ban, szemben az uniós 24,7 százalékos átlaggal. Közös célunk, hogy az eredményes gazdasági együttműködést a jövőben is hasonló sikerrel folytassuk – fogalmazott a tárcavezető.

(Pénzügyminisztérium)