Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen azt mondta: az a cél, hogy mindenki biztonságban legyen Magyarországon, bárkinek bárhol van szüksége orvosi segítségre, 15 percen belül odaérjen hozzá a mentőautó vagy a mentőhelikopter. Hozzátette: ezért fejlesztik a magyar légimentést, ezért épült ez a bázis is, amely 1350 négyzetkilométerrel növeli az ország légimentők számára elérhető részét.

Az államtitkár felidézte, Magyarország korábban "nem állt a saját lábán" a légimentés terén, a mentőhelikoptereket külföldi cégtől bérelték. A rendszer azonban néhány évvel ezelőtt átalakult: a rendőrség és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében magyar tulajdonú mentőhelikopterekkel, magyar háttérsegítséggel és mentésirányítással hét bázisról kilenc darab, a mentőautónál nagyobb felszereltségű helikopterrel segítik a bajbajutottakat.

Rétvári kitért arra is, hogy a mentés eredményessége érdekében duplájára növelték a mentőszolgálat költségvetését, és a visszajelzések azt mutatják, hogy a mentőszolgálat az egészségügy nagyon jól működő része.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az új légimentőbázis építését a mostanáig Pécs-Pogányban működő bázis kiváltásával, északabbra helyezésével, az ellátási terület növekedésének igényével indokolta. A légimentők 2021-ben mintegy 3200 esetben segítettek bajbajutottaknak, Pécs-Pogányról indulva idén 500 ember mentésében vettek részt - közölte. Kitért arra, hogy a hét magyarországi légibázis "alapvetően lefedi az országot", ugyanakkor folyamatosan vizsgálják, szükséges-e a kapacitás növelése.

 A főigazgató a mentőhelikopterek állapotáról azt mondta, hogy azokat az állam két évvel ezelőtt vásárolta Norvégiából, jelenleg a biztonságos mentés minden feltételének megfelelnek.

(MTI, Belügyminisztérium)