Nagy István kiemelte, fontos, hogy mindig a legjobbat tudjuk kihozni a közös ügyeinkből, ha összefogunk, akkor könnyebben tudjuk az érdekeinket érvényesíteni. A miniszter kifejtette, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve új feltételeket hozott, ezért a tanácsadói és a falugazdász hálózatot megerősítette hazánk. A magyar agrártámogatási rendszer hatékonyságát mutatja, hogy a merőben új, komoly feltételeket és követelményeket támasztó uniós szabályrendszer keretei között is meg tudtuk teremteni a feltételeit annak, hogy emelt összegű, 70 százalékos támogatási előleget fizessünk 136 ezer gazdának. A múlt év finanszírozási nehézségei közepette ennek óriási jelentősége van az egyes gazdaságokban. Ez a hatalmas számú gazdálkodó nagyságrendileg 80 százaléka a jogosultaknak – tette hozzá a tárcavezető.

Fotó: Fekete István

Az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci nehézségekkel összefüggésben a találkozón a tárcavezető arról beszélt, hogy hazánk a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva, érdemi uniós intézkedések hiányában továbbra is fenn kívánja tartani a behozatali tilalmat. Nagy István tájékoztatta kollégáját, hogy az európai országokhoz hasonlóan a magyar gazdák is tüntetni fognak a brüsszeli bürokraták agrárpolitikai intézkedéseivel szemben. Hazánk azt szeretné, ha minél több tagállam támogatná az ukrán mezőgazdaság fenyegetésével szembeni küzdelmünket Brüsszelben. Hangsúlyozta, észak-keleti szomszédunk esetleges európai uniós csatlakozása tartósan nehézzé tenné az európai és a magyar termelők megélhetését, hiszen az EU-s előírások kötöttségei között dolgozó termelők nem tudnak versenyezni a globális nagytőke tulajdonában álló többszázezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek.

Fotó: Fekete István

Nagy István az infláció letörésével kapcsolatos kormányzati intézkedésekről is beszélt, példaként említve az élelmiszerárstopot és az online árfigyelő rendszert. Az utóbbi kezdeményezés a piaci verseny élénkítését és a kiskereskedelmi piacon az árak átláthatóságának fokozása érdekében a fogyasztók igényeit szolgálta. Az árfigyelő által érintett termékkategóriáknál jelentős részében figyelhető meg árcsökkenés. Az agrártárca emellett kiemelt figyelmet fordít a magyar termékek támogatására és népszerűsítésére.

Fotó: Fekete István

A miniszter hazánk uniós elnökségével kapcsolatban arról is beszélt, hogy a Közös Agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalások keretében a válsághelyzetek kezelésére kívánjuk helyezni a hangsúlyt. Emellett figyelmet fordítunk az élelmiszerpazarlás elleni fokozott fellépésre az aktuális kihívásokra adandó válaszok, a jó gyakorlatok bemutatása érdekében. Továbbá nagy hangsúlyt helyezünk az Európai Unió élelmiszer-szuverenitásának megőrzésére is. Kiállunk azon alapelv mellett, hogy a harmadik országból származó termékeknek is ugyanolyan szabályoknak kelljen megfelelniük, mint az unióban termelt élelmiszereknek – fűzte hozzá a tárcavezető.

(AM SAjtóiroda)