Az 1867-es kiegyezéssel megszülető Magyar Honvédség vezetésére önálló minisztérium alakult, melynek méltó elhelyezésére a Budai Várban került sor. A Budai Várnegyed a magyar történelem, kultúra és az államélet ikonikus helye. A honvédség vezetésének ide telepítése jól mutatta a magyar fegyveres erő iránti általános megbecsülést.Az elmúlt évtizedekben nemcsak a Magyar Honvédség, de a Honvédelmi Minisztérium struktúrája is – mind szerkezeti, mind fizikai értelemben – olyan állapotban rekedt meg, ami nem tette lehetővé a jelenkor kihívásainak és feladatainak megfelelő környezet kialakítását.

Az ötödik Orbán-kormány, valamint a korábban megkezdett honvédelmi- és haderőreform azonban minden eddiginél nagyobb figyelmet és jelentőséget szentel a Magyarországot és a magyar embereket megfelelő erővel megvédeni képes, a szövetségesi kötelezettségekből adódó feladatokat magas színvonalon ellátó haderő kialakítására. A haderő katonaszakmai vezetését végző Honvéd Vezérkar mellett a Honvédelmi Minisztérium végzi a polgári irányítást, a honvédelemhez kapcsolódó, valamint a szövetségesi rendszerekből adódó állami vezetői feladatokat, amely hazai és nemzetközi téren egyaránt nagy figyelmet kap.

E feladat méltó és megfelelő környezetben történő ellátásának érdekében a Honvédelmi Minisztérium fokozatosan a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi, Kapisztrán téri épületébe költözteti a minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységeit. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye a modern kiállítótérré alakított Bálnában, illetve a magyar történelem egyik legjelentősebb központjában, Székesfehérváron kap méltó helyet.

Minden, ezzel kapcsolatos információért, kérjük, kísérjék figyelemmel az intézmény honlapját. A Hadtörténelmi Levéltár a továbbiakban is változatlanul, eredeti helyén működik.

(honvedelem.hu)