Sztáray Péter felszólalásában kijelentette: a rendezvény jó lehetőséget biztosít a pandémia okozta nehézségek után, ismét személyes találkozó formájában megvitatni az információ- és médiaterületet érintő együttműködés kérdéseit. Hangsúlyozta, hogy a megfigyelő státusszal rendelkező Magyarország a földrajzi távolság ellenére is fontos partnerként tekint a Türk Államok Szervezete tagállamaira. A kezdetektől fogva érdeklődéssel figyeltük a Szervezet törekvéseit, melyekhez Magyarország is hozzájárult a budapesti képviseleti iroda megnyitásával 2019-ben.

Az elmúlt 12 évben Magyarország Kormánya elkötelezetten dolgozott a kapcsolatok bővítéséért a türk államokkal, 2021-re teljesítettük azt az ígéretünket, hogy valamennyi tagállammal stratégiai partnerségi szintre emeljük kapcsolatainkat, valamint nyitunk magyar külképviseletet. Az együttműködési formák között az információ és média területén történő kooperáció kiemelt fontosságú a jelenleg zajló globális-digitalizációs folyamatok tükrében.

A média és a tömegkommunkáció mai világban betöltött kiemelt szerepe miatt Sztáray Péter hangsúlyozta a fake news és a dezinformálás elleni küzdelem jelentőségét, mind a koronavírus elleni küzdelem, mind az orosz-urán háború kapcsán. Felhívta a figyelmet a hírügynökségek közötti együttműködés fontosságára, hozzátéve, hogy Magyarország kész megosztani az e területen szerzett tapasztalatait.

(KKM)