Sztáray Péter államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Nyugat-Balkán országaival való gazdasági együttműködésre, a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésére és elmélyítésére. Kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Észak-Macedónia EU-integrációjának, és különösen fontosnak tartjuk, hogy 2020 márciusa óta szövetségesek vagyunk a NATO-ban. A magyar társelnök elmondta, hogy fő céljaink közé tartozik az érdemi befektetések megvalósítása és a kereskedelmi áruforgalom volumenének további növelése. A felek megelégedéssel nyugtázták, hogy a magyar és macedón vállalkozások közötti kapcsolatok szintén erősödtek és reményüket fejezték ki, hogy a fővárosaink közötti közvetlen repülőjárat újraindítása hozzájárul kétoldalú gazdasági kapcsolataink további fejlődéséhez.

A találkozó keretében a társelnökök egyeztettek a GVB 4. ülésén beazonosított együttműködési területekről, különös tekintettel az üzletfejlesztésfejlesztés, energetika, mezőgazdaság, vízgazdálkodás, oktatás, tudomány és technológia ágazatokra, a turisztikai együttműködésre, a klímaváltozás területére, valamint Észak-Macedónia európai uniós integrációjára.

A társelnökök üdvözölték, hogy az elmúlt évek kihívásai ellenére is folytatódott a kamarai együttműködés a két ország között. Figyelembe véve, hogy Magyarország a mezőgazdaság számos ágazatában rendelkezik jelentős tapasztalattal és szakértelemmel, kész szakmai támogatást nyújtani az észak-macedón félnek. A turisztikai együttműködés kapcsán a felek megállapodtak abban, hogy tájékoztatják egymást a legfrissebb turisztikai statisztikákról és a turizmuspolitika aktuális kérdéseiről.

A plenáris ülést követően a társelnökök aláírták a Bizottság jegyzőkönyvét. A megbeszéléshez kapcsolódóan sor került az új, 2023-2025-ös időszakra szóló Stipendium Hungaricum megállapodás aláírására, amelyet magyar részről Sztáray Péter államtitkár, az Észak-macedón Köztársaság részéről Aneta Trpevska, az Oktatási és Tudományos ügyekkel foglalkozó minisztérium államtitkára látott el kézjegyével.

A GVB ülés margóján Sztáray Péter államtitkár kétoldalú megbeszélést folytatott Fatmire Isakival, az Észak-macedón Köztársaság külügyminiszter-helyettesével. A megbeszélés során a felek hangsúlyozták, hogy 2016 óta 30 magyar rendőr folyamatos szolgálatot teljesít Észak-Macedónia déli határán, akik érdemi segítséget nyújtanak az illegális migráció elleni fellépésben. Az egyeztetésen a felek áttekintették a balkáni regionális fejleményeket, illetve az ukrajnai háborús helyzetet.

Sztáray Péter államtitkár ugyancsak egyeztetett Filip Tosevski külügyi államtitkárral bilaterális és nemzetközi kérdésekről. Ez utóbbi kapcsán többek között véleményt cseréltek a nyugat-balkáni országok EU-integrációjáról, beleértve az Észak-macedón Köztársaságét, amelyet Magyarország teljes mértékben támogat. A felek beszéltek továbbá az ukrajnai háborúról, valamint a Nyitott Balkán kezdeményezésről.

(KKM)