Az ötventagú zenekar fiatal muzsikusai kilenc településről érkeztek: Erkről, Göncruszkáról, Monorról, Nagycserkeszről, Nyírmihálydiból, Pocsajról, Tarnabodról, Tarnazsadányról és Tiszaburáról.

A Belügyminisztérium 2019-ben indult Felzárkózó települések (FETE) programjának egyik legsikeresebb eleme, a Szimfónia program több mint ezer gyermek zenetanulását teszi lehetővé, jelenleg 47 településen. 

Forrás: Máltai Szeretetszolgálat

A Máltai Szimfónia egy venezuelai program átültetése Magyarországra. Az ünnepségen Vecsei Miklós, a diagnózis alapú felzárkózási stratégia végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos elmondta: a 300 legszegényebb településen annyi ember él, mint Komárom-Esztergom vármegyében. Arról is beszélt, hogy a következő két évtizedben ezeken a településeken fog megszületni a legtöbb gyermek. Vecsei Miklós arra is kitért, hogy ezekben a lakásokban az ott található 80 ezer lakásból 20 ezer komfort nélküli, az emberek oktatási, munkanélküliségi, egészségi adatai pedig 5-6-szor rosszabbak az országos átlagnál. A kormány viszont hadat üzent ezeknek a nyomorúságos állapotoknak. Kiemelte: nemcsak a 300 település "felemelése" komoly küldetés, hanem annak elhitetése is a társadalommal, hogy a törekvésnek van eredménye.

A hátrányos helyzetű települések legtehetségesebb gyermekeiből álló zenekar több helyszínen is fellépett az elmúlt időszakban, többek között a Zeneakadémián, a Bécsi Koncerthausban és az Óbudai Danubia Zenekarral közösen a Budapest Music Centerben is.

Az eseményen átadták a Jelenlét programban dolgozók áldozatos munkájának elismerésére 2017-ben alapított Jelenlét díjakat. 

A díjat idén Boros Julianna egyetemi oktató, a Felzárkózó települések program regionális szakmai vezetője, Böröcz Lívia, a Magyar Református Szeretetszolgálat felzárkózási ágazatvezetője, Vanya Lóránt közfoglalkoztatási koordinátor, valamint Vörösné Bangó Melinda tarnabodi koordinátor kapta. 

Forrás: Máltai Szeretetszolgálat
(MTI, Belügyminisztérium)